Η ομάδα της σεζόν 2023-24 που πανηγύρισε την άνοδο στην Α1 ΕΣΚΑΘ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αριστερά πάνω: Σπύρος Παππάς, Βασίλης Λάιος, Βασίλης Ντασιώτης, Στέλιος Τσανάκας, Δημήτρης Ζιάκανος, Γιώργος Παπανδρέας. Αριστερά κάτω: Δημήτρης Πανταζής, Κώστας Κατσαρός, Ερατοσθένης Πάσχος, Χρήστος Τσέγκος, Πέτρος Ρουκάς, Αλέξης Ελευθερίου.
Όπως γράφει ο Στέλιος Τσανάκας στο EOK e-Magazine , η μπασκετική Καρδίτσα ζει πια το δικό της παραμύθι, έχοντας εδραιωθεί εδώ και τρία χρόνια στην Greek Basket League, με αποκορύφωμα τη φετινή της διαδρομή έως την 5η θέση της βαθμολογίας και την παρθενική της συμμετοχή στα πλέι-οφ.
Στην ίδια πόλη, κάτω από την ίδια σκέπη, αλλά με εντελώς αντισυμβατικά πρότυπα από αυτά που επιτάσσει ο επαγγελματικός αθλητισμός, ζει και επιβιώνει ο Απόλλων Καρδίτσας.
Η έκφραση «ζει και επιβιώνει» δεν αποτελεί προϊόν αφηγηματικής τέχνης, καθώς το αντρικό τμήμα του συλλόγου συνεχίζει κόντρα στα σημεία των καιρών να αντιστέκεται και να δηλώνει «παρών», χωρίς να παρεκκλίνει μιας ιδιότυπης, όσο και αναγκαίας φιλοσοφίας στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, η οποία του επιτρέπει να υπηρετεί το ερασιτεχνικό μπάσκετ της Καρδίτσας.
Και πράγματι, το σωματείο με έτος ίδρυσης το 1992, έχει βρει τον τρόπο να συντηρεί την αντρική ομάδα με ερασιτεχνική δημιουργία, ενθαρρύνοντας την πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, και τον αυτοσχεδιασμό, στοιχεία σύμφυτα με την έννοια του ερασιτεχνισμού.
Μολονότι η αφετηρία, λοιπόν, τοποθετείται τέσσερις δεκαετίες πριν και τα τμήματα του Απόλλωνα είχαν να επιδείξουν αρκετές επιτυχίες (3η θέση στην Τελική Φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Νεανίδων 2004-05, 4η θέση στην Τελική Φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Κορασίδων 2002-03, συμμετοχή στην Α2 Γυναικών την τετραετία 2005-06, 2007-10) και την ανάδειξη αθλητών-ριών με αξιοσημείωτη παρουσία στο ελληνικό μπάσκετ, η σύμπτυξη και συνεργασία (με σπουδαία αποτελέσματα) με τον ΑΣ Καρδίτσας το καλοκαίρι του 2022, ουσιαστικά έθετε σε αναστολή λειτουργίας την αντρική ομάδα. Με την προετοιμασία του ΑΣ Καρδίτσας ΙΑΠΩΝΙΚΗ για την πρώτη του συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία, την πλήρη αναδιοργάνωση στην πυραμίδα των αγωνιστικών τμημάτων, των ακαδημιών, την προώθηση και δόμηση θυγατρικής ομάδας, τον ΓΣ Σοφάδων στη National League 1, η φιλοσοφία της αντρικής ομάδας του Απόλλωνα, που έως τότε στηριζόταν σε αθλητές αναπτυξιακών ηλικιών, πλαισιωμένοι από κάποιους πιο έμπειρους ηλικιακά, βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο σταυροδρόμι: Της απενεργοποίησής της ή της αλλαγής κατεύθυνσης προς ένα πεδίο που έμενε κενό στην πόλη της Καρδίτσας.
Και κάπως έτσι, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, στις δύσκολες πρωθυπουργικές του ώρες είχε πει πως «δεν είμαι λιοντάρι, αλλά αφού μου ανέθεσαν να βρυχηθώ, θα το κάνω ευχαρίστως», ο Απόλλων βρέθηκε ξανά στη γραμμή εκκίνησης, αυτή τη φορά όμως για να συνεχίσει με έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα την ιστορία του: Αυτόν της μοναδικής εκπροσώπου τις πόλης στις τοπικές κατηγορίες!
Ερατοσθένης Πάσχος, Στέλιος Τσανάκας: Από παίκτες, συντονιστές και… εκ των ουκ άνευ «παράγοντες» εν μία νυκτί!
Η 30ή επέτειος, λοιπόν, σηματοδότησε τη συνέχιση μιας προσπάθειας που διατηρεί ζωντανή τη φλόγα στο ερασιτεχνικό μπάσκετ της Καρδίτσας και δημιουργεί χώρο σε αθλητές που, εκτός της αγάπης τους για το άθλημα, αναπτύσσουν τις ικανότητές τους και συναντούν θεμέλια εξέλιξης του ταλέντου τους. Χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς κερδοσκοπία, με αγνότητα και κυρίως με τη διάθεση να διαφυλαχθεί η ύπαρξη μιας ομάδας στην πόλη, η οποία δίνει την ευκαιρία σε αθλητές χωρίς κριτήρια να αγωνιστούν και να αποτελέσουν κομμάτι της.
Σε αυτό το σημείο κρίνεται απαραίτητη η αποσαφήνιση του χαρακτηρισμού «χωρίς κριτήρια», καθώς ο Απόλλων αγκαλιάζει αθλητές ανεξαρτήτως δυνατοτήτων, ηλικίας και λοιπών προδιαγραφών. Αθλητές που δυνητικά μπορούν να αγωνιστούν σε κάποια εθνική κατηγορία ή προέρχονται από αυτή και πλέον, το οικογενειακό/επαγγελματικό/ηλικιακό/αθλητικό τους στάτους δεν τους επιτρέπει να βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο, αθλητές που βρίσκονται στην πόλη ως φοιτητές, αθλητές που μεταβαίνουν από τις αναπτυξιακές κατηγορίες σε μεγαλύτερες ηλικίες, επιθυμώντας να συνεχίσουν το μπάσκετ ανεξαρτήτως προοπτικής, αθλητές που επαναπατρίζονται στην πόλη, σμίγουν μαζί ως μια «κυανόλευκη» παρέα που μεγαλώνει και αναδεικνύει την έννοια της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της πρόθεσης να στηριχθεί ένα πλάνο, το οποίο αποτελεί ζωντανό κύτταρο του Καρδιτσιώτικου αθλητισμού.
Μπροστά στο φάσμα της… μπασκετικής αστεγίας, η παρέα που ενεργοποιήθηκε, κατάφερε όχι απλά να στηρίξει το δικό της «σπίτι» αλλά να γράψει τη δική της ιστορία ως αυτοοργανωμένη: Μέσα σε τρία χρόνια, ο Απόλλων όχι μόνο στηρίχθηκε στα πόδια του, αλλά κατάφερε να κερδίσει πολλές «μάχες», οι περισσότερες δε εξ’ αυτών να σχετίζονται με τη συνέχιση της διαδρομής του.
Κάθε Σάββατο, γιορτή: Δεν είναι σχήμα λόγου, είναι η εικόνα της κερκίδας του Κλειστού Γυμναστηρίου Καρδίτσας και των φιλάθλων που στηρίζουν τη νέα προσπάθεια του Απόλλωνα.
Μόλις λίγους μήνες μετά την επέλαση του κυκλώνα «Ιανός», τα διαδοχικά lockdowns, τη νέα βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο «Daniel», την οικονομική και πληθυσμιακή συρρίκνωση της περιοχής, ο Απόλλων κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο που είχε μόνο ανοδική πορεία, δίχως ποτέ να το επιδιώξει!
Από την 3η θέση (4ος στην ισοβαθμία) την αγωνιστική περίοδο 2022-23 στο Δυτικό Όμιλο της Α2 ΕΣΚΑΘ με ρεκόρ 9 νίκες – 7 ήττες, στη 2η θέση (στην ισοβαθμία με την πρωταθλήτρια ΕΑ Λάρισας) της σεζόν 2023-24 (ρεκόρ 17 νίκες – 3 ήττες) που έφερε την άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία του στην ενιαία Α1 κατηγορία της Θεσσαλίας!
Η ομάδα της σεζόν 2022-23 που συνέχισε από διαφορετική αφετηρία την ιστορία. Όρθιοι από αριστερά: Γιώργος Παπανδρέας, Γιάννης Κούτριος, Κώστας Κατσαρός, Πέτρος Ρουκάς, Φίλιππος Μουταρέλος, Χρήστος Βούλγαρης, Στέλιος Τσανάκας, Γιάννης Κοβάτσεφ. Καθιστοί από αριστερά: Θωμάς Ράντος, Χρήστος Τσέγκος, Ερατοσθένης Πάσχος, Βασίλης Μπρούτσος, Βασίλης Ντασιώτης
Κι αν τα παραπάνω φαντάζουν ως μεγάλα επιτεύγματα, κανένα δεν είναι μεγαλύτερο από τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Οι αθλητές είναι εκείνοι που αποφασίζουν και ενεργούν από κοινού για τη διαμόρφωση του ρόστερ, το πρόσωπο της τεχνικής ηγεσίας, τον προϋπολογισμό, τις μετακινήσεις, τα social media, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, τις ιατρικές εξετάσεις, ακόμη και για ό,τι απαιτείται κατά τη διάρκεια των αγώνων: Η προσκόμιση των δελτίων, ο εξοπλισμός, τα νερά, η μουσική προθέρμανσης, ο καθαρισμός του γηπέδου, η βιντεοσκόπηση, το υλικό για τα social media, ακόμη και η απαραίτητη παρουσία προσώπου με πιστοποίηση πρώτων βοηθειών, προέρχονται όλα από τους ίδιους τους αθλητές! Φυσικά, εξαίρεση δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα παρελκόμενα του ματς, καθώς η μπουγάδα των αγωνιστικών εμφανίσεων αποτελεί ξεκάθαρα… ατομική ευθύνη!
Ασφαλώς, σε μια τέτοια προσπάθεια, οι πινελιές old school για την προβολή και προώθηση του επόμενου αγώνα, περιλαμβάνουν την παραδοσιακή αφισοκόλληση με περιπλάνηση στην πόλη από τους ίδιους τους παίκτες και με αποτελέσματα που κανείς δε θα φανταζόταν ότι θα απέφεραν τέτοια ανταπόκριση.
Μέσα σε λίγους μήνες, ο Απόλλων κατάφερε να γεμίσει το Κλειστό Γυμναστήριο του ΕΑΚ της Καρδίτσας, να αναμετρηθεί με ομάδες αναγνωρισμένες, λαοφιλείς και με μεγάλη πορεία στα Ελληνικά γήπεδα (ΑΕΛ, Ολυμπιακό Βόλου, Γ.Σ. Αλμυρού, Γ.Σ. Αμπελώνα) και με ελεύθερη είσοδο, για όποιον φίλαθλο επιθυμεί απλά να προσέλθει και να στηρίξει την ομάδα!
Αγωνιστική περίοδος 2024-25, 18η αγωνιστική: Ο Απόλλων Καρδίτσας υποδέχεται την ΑΕΛ στο κατάμεστο ΕΑΚ της πόλης.
Αν κάτι μένει στο τέλος της ημέρας, είναι αναμφίβολα το γεγονός ότι σε αυτή την τριετία, ο «κορμός» είναι σε ποσοστό 80% ίδιος με ανεπαίσθητες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, το οποίο δεν έχει υποστεί καμία ηθική αλλοίωση ή εκούσια αναβάθμιση στην ποιότητά του. Αντίθετα, αυτό που συναντάει κανείς είναι η δυνατότητα σε όποιον αθλητή επιθυμεί, να μπορέσει να εξελιχθεί και να ανοίξει τα φτερά του για υψηλότερες κατηγορίες αλλά κυρίως η συσπείρωση και η διάθεση του καθενός να βάλει το λιθαράκι του από το δικό του «μετερίζι».
Η παρέα που συνθέτει το ρόστερ στο φετινό παρθενικό ταξίδι στην Α1 ΕΣΚΑΘ.
Όσον αφορά στο έμψυχο δυναμικό; Εκεί θα συναντήσει κανείς αρκετούς… μηχανικούς, από τον αρχηγό και ιδιοκτήτη επιχείρησής γενικού εμπορίου, Ερατοσθένη Πάσχο, τους Δημήτρη Ελευθερίου, Δημήτρη Ζιάκανο, τους φοιτητές στην Κτηνιατρική Σχολή, Χρήστο Τσέγκο, Πέτρο Ρουκά, τον φοιτητή του Τμήματος Φυσικής Αγωγής, Αποστόλη Σδρόλια, τον φυσιοθεραπευτή Γιώργο Τσιώτα, τον γεωπόνο Αλέξανδρο Ελευθερίου, τον διπλωματούχο προπονητή καλαθοσφαίρισης και ιδιωτικό υπάλληλο, Γιάννη Κοβάτσεφ, τον ελεύθερο επαγγελματία, Κώστα Κατσαρό, τον φοιτητή του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού, Βασίλη Ντασιώτη, τον οικονομολόγο και επιχειρηματία εξοπλισμών εστίασης, Ραφαήλ Μπίζιο, τον βιομηχανικό εργάτη Παναγιώτη Γκόβαρη, τον προϊστάμενο σε σούπερ μάρκετ, Γιώργο Παπανδρέα και τον δημοσιογράφο, Στέλιο Τσανάκα, κάθε μέλος έχει κοινή συνισταμένη την αγάπη του για το μπάσκετ, γνωρίζοντας καλά τις συνθήκες και το δόγμα της ομάδας.
Η ομάδα που πέτυχε την άνοδο από τη Β’ στην Α2 ΕΣΚΑΘ: Όρθιοι από τα αριστερά: Σωτ. Ναούμ. Β. Κρομμύδας, Σ. Εκίζογλου, Στ. Σούφλας, Θ. Ζευγαράς, Χρ. Μπιτζές, Ηλ. Παπαντώνης. Καθιστοί από τα αριστερά: Δ. Παπακώστας, Αν. Αθανασόπουλος, Χρ. Ζωιτσάκος, Στ. Τσανάκας, Ηλ. Χαλιμούρδας, Παρ. Μάττας
Ο Κώστας Ναούμ, πρωτεργάτης του Καρδιτσιώτικου μπάσκετ και θεμελιωτής του Απόλλωνα Καρδίτσας.
Η νέα γενιά απλά οφείλει να συνεχίσει την ιστορία και για το αντρικό τμήμα, η λύση είναι οξύμωρη αλλά και μονόδρομος: Η μοναδική ομάδα της πόλης στο ερασιτεχνικό μπάσκετ δεν είναι μόνη, αλλά είναι υπόθεση όλων!
ΥΓ: «Το μόνο που θα αφήσουμε (είναι) ιστορίες. Και κάνα 2 φωτογραφίες». LEX
Στέλιος Τσανάκας