Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Νίκος Σταυρόπουλος: «Αναπτυξιακό με αξιοκρατία και αντικειμενικότητα»

Ο εκ των επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, Νίκος Σταυρόπουλος, μίλησε για τη φιλοσοφία και τους στόχους στην εκπομπή «Ανάπτυξέ το» του ΕΟΚ Web Radio με την Αθηνά Πατρινού. 


Αναλυτικά είπε:

Για τη Βόρεια Ελλάδα:

«Καταρχάς, ευχαριστώ τον κύριο Λιόλιο που επέλεξε εμένα να βοηθήσω το αναπτυξιακό μπάσκετ. Δεν είμαι μόνος σε αυτό, είμαι μαζί με τον Κώστα Τσαρτσαρή, έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Οι ομάδες δουλείας φτιάχνονται από ανθρώπους που μπορούν να τα βρουν κι εγώ με τον Κώστα και τον Δήμο Ντικούδη έχω μια εξαιρετική χημεία.

Δε θέλουμε να χωρίσουμε την Ελλάδα σε Νότια και Βόρεια, η Ελλάδα είναι μια, απλά τη χωρίζουμε γεωγραφικά για να μας είναι πιο εύκολο. Ό,τι κάνουμε στο κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας, γίνεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ο δικός μας στόχος στο αναπτυξιακό είναι ότι θέλουμε τα παιδιά να συμμετέχουν, να αναπτύσσουν δεξιότητες, να απολαμβάνουν την αίσθηση ανταγωνισμού, αλλά μέσα από μια διαδικασία κανόνων και ενός κώδικα δεοντολογίας. Έχουμε μεγάλη ευθύνη, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά μέχρι 18 ετών για να έχουν υγιές περιβάλλον για την άθλησή τους. Δεν το έχουμε προσέξει. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε και ξεκινάμε από αυτό το κομμάτι, ώστε να απολαύσουν τα παιδιά το παιχνίδι».


Τι προγράμματα «τρέχουν»:

«Έχουμε κάνει μια «πυραμίδα», ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω. Υπάρχουν κάποια προγράμματα που τρέχουν, όπως είναι τα τρίποντα στα σχολεία, που έχουν σχέση με τα δημοτικά σχολεία, καθώς και προγράμματα FIBA που τα τρέχουμε τον τελευταίο καιρό. Είναι η βάση μας για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τα μικρά παιδιά και να τους μάθουμε και να τους δείξουμε τι σημαίνει μπάσκετ. Πρέπει να τους μιλήσουμε για τον σεβασμό και την πειθαρχεία.

Αρχίζει μια νέα προσπάθεια, που σχετίζεται με το 3on3 στα σχολεία. Θα είναι κάτι «επαναστατικό», που δίνει ευκαιρία στους νέους να παίξουν στην αλάνα, στην αυλή του σχολείου, στην εξοχή, στη θάλασσα και έτσι να κάνουν την 1η γνωριμία με το μπάσκετ. Ύστερα τους πάμε πιο ψηλά, στον αγωνιστικό αθλητισμό, δηλαδή τους παίδες, που εκεί θέλουμε να «χτίσουμε». Κάνουμε έναν σχεδιασμό ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας, που είναι το mini, δίνοντάς τους τουλάχιστον 20-25 παιχνίδια τον χρόνο. Θέλουμε να μπούμε σιγά σιγά στη διαδικασία του ανταγωνισμού.

Το επόμενο κομμάτι είναι των παμπαίδων. Σχεδιάζουμε δύο τουρνουά, τα οποία θα γίνουν το ένα μάλλον στη Ρόδο και ένα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου τα παιδιά θα απολαύσουν το παιχνίδι. Μετά υπάρχει των παίδων, που σχεδιάζουμε να επαναφέρουμε το πρωτάθλημα των ενώσεων. Χωρίζουμε γεωγραφικά τη χώρα και θα κάνουμε διάφορα διήμερα-τριήμερα μέχρι τον Δεκέμβρη που θα παίζουν οι επίλεκτοι των ενώσεων, επίλεκτοι από τους προπονητές. Έτσι δίνεται στην περιφέρεια η ευκαιρία να δει το επίπεδο των παιδιών. Θέλουμε τα παιδιά να παίξουν παραπάνω παιχνίδια. Θέλουμε να το κάνουμε γιορτή.

Η κορωνίδα όλων αυτών είναι το Rising Stars, που θα το αναβαθμίσουμε. Η γενική εικόνα έχει να κάνει με περισσότερα παιχνίδια, δίνουμε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της περιφέρειας, απλά για να γνωρίσουν τα παιδιά το μπάσκετ. Θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά να δουν ότι δουλεύουμε για το μέλλον τους. Δεν είμαι μόνο εγώ και ο Κώστας, είναι μια ομάδα άλλων ανθρώπων που δουλεύει για όλα αυτά».


Σε τι στάδιο βρίσκονται τα δύο τουρνουά που γνωστοποίησε ο ίδιος και το πρωτάθλημα των ενώσεων:

«Αυτά είναι λίγο καινούργια. Αυτό που θα κάνουμε είναι να δεσμεύσουμε από τώρα ημερομηνίες. Σε αυτό των ενώσεων, έχουμε στο μυαλό μας 1-2 προτάσεις, που πρέπει πρώτα να συζητήσουμε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας. Ο στόχος είναι τα παραπάνω παιχνίδια. Δεν έχουμε κάτι καινούργιο για το τουρνουά των ενώσεων. Σχετικά με των παμπαίδων, έχει οριστεί ένας συνάδελφος προπονητής, ο Θόδωρος Σιαρές, που θα τρέξει τα mini και τους παμπαίδες. Το τουρνουά στη Ρόδο θα έχει 6 ενώσεις. Ήδη έχουμε τρέξει κλιμάκια παίδων και τώρα τρέχουμε παμπαίδων.

Στων παίδων, η καινοτομία είναι ότι προπονητές από το πρόγραμμα του Νότου έχουν ανέβει στη Θεσσαλονίκη και έχουν δει όλα τα παιδιά του Βορρά. Από την άλλη, προπονητές του Βορρά κατέβηκαν στην Αθήνα για να δουν του Νότου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν πλήρη εικόνα και εμείς θέλουμε να υπάρξει αξιοκρατία και αντικειμενικότητα. Θέλουμε τα παιδιά να παίξουν και οι καλύτεροι να προχωρήσουν, χωρίς να σημαίνει ότι τα άλλα παιδιά τα παραμελούμε.

Έχοντας την πληροφορία για κάθε παιδί από τους προπονητές, αυτή περνάει σε ειδική data με τα χαρακτηριστικά του παίκτη. Μαζί με αυτό, θα μπει και το κομμάτι των εργομετρικών μετρήσεων και κάπως έτσι θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τι κάνει το κάθε παιδί στο μπασκετικό κομμάτι και σ’ αυτό της φυσικής κατάστασης. Έτσι, θα μπορέσουμε να δούμε την εξέλιξη του παιδιού».


Για το τουρνουά under 21 που ετοιμάζουν:

«Υπάρχει μια σκέψη δικιά μας να κάνουμε το τουρνουά under 21, για παιδιά άνω των 18 και μέχρι τα 20, που επίσης θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά που σταματάνε στην τρίτη λυκείου το μπάσκετ να παίξουν και να αναπληρώσουν τον χρόνο που χάσανε στην ηλικία των 18. Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη στα χαρτιά. Ψάχνουμε να βρούμε τις δυσκολίες και ευκολίες. Είμαστε σε διεργασίες και δε μπορούμε να ανακοινώσουμε κάτι ακόμη. Θα «τρέξει» μάλλον τη νέα χρονιά».


Για τις επαφές με τα σωματεία:

«Θέλουμε να νιώσει το σωματείο ότι κάποιος είναι δίπλα τους. Έχουμε πάρει προπονητές που μεταφέρουν τις πληροφορίες από εμάς στα σωματεία. Μεταφέρονται σε εμάς τα προβλήματά τους, τα αξιολογούμε και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Όταν γίνει η καταγραφή των προβλημάτων, θα έχουμε πάρα πολλά πράγματα να δούμε και να αξιολογήσουμε για το τι είναι σημαντικό και να βοηθήσουμε αυτά τα σωματεία. Θέλουμε να καταλάβουν ότι εμείς σεβόμαστε το σωματείο».

*Στη φώτο ο Νίκος Σταυρόπουλος με τον υπεύθυνο αναπτυξιακού της ΕΣΚΑΘ  Ζήση Δότα κι τον  περιφερειακό ομοσπονδιακό προπονητή  Δημήτρη Σταυρόπουλο.