Ο Άρης Ζώης ως διοικητικός της ΕΣΚΑΘ και της FIBA (μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της FIBA και πρόεδρος της Επιτροπής Νέων της FIBA Europe), μίλησε στο www.magnesiasports.gr , για όλα τα θέματα που απασχολούν το μπάσκετ και σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο.
Η Συνέντευξη στον Χρυσόστομο Τρίμμη:
-Έχουμε λοιπόν κε Ζώη, την επιστολή εκατοντάδων αθλητών που ζητούν επανέναρξη των πρωταθλημάτων, αλλά και τη διχογνωμία μεταξύ παραγόντων για το αν θα πρέπει να συνεχιστούν τα πρωταθλήματα…
«Αν ξεκινήσουμε από την κορυφή, θα δούμε ότι έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στη FIBA. Το βασικό είναι ότι το μπάσκετ και ο Αθλητισμός γενικά κάπου πρέπει να υπάρχουν και δεν μπορούν να σβήσουν από τον χάρτη. Όταν βλέπουμε αγώνες να γίνονται έχουμε μηνύματα αισιοδοξίας. Από την άλλη το να μπορέσει κανείς να συνεχίσει ν’ αγωνίζεται προϋποθέτει τεράστια έξοδα. Κάναμε στην Κρήτη τη «φούσκα» των Εθνικών Γυναικών και τα περισσότερα έξοδα ήταν για τα τεστ, ενώ τα μέτρα ασφαλείας αφορούσαν όλον τον κόσμο, πέρα από τους αθλητές και τους παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσεις να προχωρήσεις απαιτούνται τεράστιες δαπάνες, κάτι που δύσκολα μπορεί να γίνει σε χαμηλότερες κατηγορίες. Προσωπική άποψη είναι ότι ευχαρίστως σ’ αυτήν τη φάση να συζητήσουμε για την Α2 Εθνική Ανδρών και την Α1 Εθνική Γυναικών. Έχω την εντύπωση ότι χρήματα μπορούν να βρεθούν. Από την άλλη έχουμε την Κυβέρνηση και τις αποφάσεις της με βάση τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Ορθώς θεωρώ ότι απάντησε η Ομοσπονδία ότι αν δώσει την έγκρισή της η κυβέρνηση ευχαρίστως να εξετάσουμε το τι μπορεί να γίνει. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές τις δύο κατηγορίες θα μπορούσαν να αγωνιστούν υπό κάποιες συνθήκες».
-Να συνεχιστούν ως έχουν;
«Μην ξεχνάμε ότι τα πρωταθλήματα δεν γίνονται απαραιτήτως με αγώνες εντός-εκτός έδρας. Το BCL άλλαξε μορφή για παράδειγμα, οπότε περιορίζουμε τους αγώνες, αφού το σημαντικό είναι να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Το πώς θα προκύψει ο πρωταθλητής, με πόσους αγώνες δηλαδή μοιάζει δευτερεύον. Δεν είναι βέβαια δυνατόν μόνο το ποδόσφαιρο να είναι πανταχού παρόν και το μπάσκετ και τα άλλα αθλήματα να μην υπάρχουν καθόλου. Από την άλλη, το να παίζουν μόνο οι μεγάλες κατηγορίες από το να φτάσουμε στη γενίκευση των πρωταθλημάτων, εκείνο νομίζω ότι είναι θέμα κυβέρνησης.
-Η ΕΟΚ έστρεψε πάντως τα πυρά της κατά της κυβέρνησης…
«Ακριβώς. Είναι λογικό το να διαμαρτύρονται οι παίκτες και πολύς κόσμος να θεωρεί εαυτόν αδικημένο και ενδεχομένως να έχει και δίκιο. Αλλά η διακοπή δεν έγινε από την Ομοσπονδία ή από την Ένωση, αλλά από την κυβέρνηση. Ορθώς η Ομοσπονδία είπε ότι περιμένει την κυβέρνηση και από εκεί και πέρα συζητά».
-Πιο δύσκολες μοιάζουν οι συνθήκες για τα τοπικά πρωταθλήματα. Θα πρέπει να ανησυχούν οι ομάδες για το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν;
«Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Χάνουν άνθρωποι τις δουλειές τους και αυξάνεται η ψυχολογική δυσχέρεια και είμαστε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Θεωρώ ότι αν περάσουμε σχετικά ανώδυνα την περίοδο των εορτών και του χειμώνα, και δεν ξεφύγει η κατάσταση, ελπίζω ότι την άνοιξη θα ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες».
-Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα μπορούμε να πούμε ότι κινδυνεύει; Πώς θα συνεχιστεί; Υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ταλέντα;
«Τα ταλέντα δεν θα χαθούν, αφού η ανάπτυξη ενός αθλητή ξεκινά από τα 14 έτη και φτάνει στα 18-20. Το να χάσει ένα παιδί μία χρονιά είναι πολύ άσχημο, αλλά από την άλλη έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποιες κατηγορίες και όσο άδικο και να είναι για ένα παιδί να χάσει μία χρονιά, πιστεύω ότι οι επόμενες ευκαιρίες είναι δεδομένες για να τις αδράξει. Αυτό αφορά όλους τους αθλητές όλων των κρατών, και η FIBA ελπίζει ότι τα αναπτυξιακά θα πραγματοποιηθούν, με τη βοήθεια και του εμβολιασμού».
-Πάντως κε Ζώη, FIFA και UEFΑ εξασφάλισαν χρήματα στήριξης για τις ομάδες. Η FIBA;
«Eδώ είναι το μεγάλο γενικότερο πρόβλημα. Το ποδόσφαιρο κυριαρχεί απόλυτα όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη και οι Ομοσπονδίες γενικότερα ονειρεύονται να φτάσουν σ’ αυτό το επίπεδο. Απ’ ότι γνωρίζω οι δυνατότητες της FIBA είναι πάρα πολύ μικρές. Δεν παύει να μοιράζει βέβαια στις Ομοσπονδίες όσα χρήματα μπορεί, αλλά αυτά είναι πολύ λίγα σε σχέση με τα όσα μπορεί να μοιράζει το ποδόσφαιρο και όσα μπορεί και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή».
«Υπάρχει πλάνο και σχέδιο για την ΕΣΚΑΘ»
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην επεκταθεί στην ΕΣΚΑΘ και στα θεσσαλικά δεδομένα, καθώς πέρα από την διακοπή της δράσης, υπάρχει και το ζήτημα της εγγραφής στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων. Ο κ. Ζώης πάντως σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχει θεωρεί ότι θα μπορούσαν οι διαδικασίες να είναι πιο απλές σε πρώτη φάση…
«Εγώ είμαι πάντα υπέρ των απλών λύσεων. Η εντύπωση που έχω είναι ότι κάπου ξεκινάμε με μία καλή πρόθεση αλλά οι απαιτήσεις, απ’ ότι έχω καταλάβει, είναι τόσο μεγάλες που καθιστούν την ολοκλήρωσή της απαγορευτική, και νομίζω ότι και η Ομοσπονδία το έχει πει. Θα μπορούσε να γίνει ένα πρώτο βήμα με απλά απαιτούμενα από τα σωματεία και στη συνέχεια να ζητηθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Όταν ένα σωματείο μπορεί να συμμετέχει σε ένα πρωτάθλημα με βεβαίωση από την οικεία ομοσπονδία, μπορεί να ζητηθεί κάποια άλλη βεβαίωση από τις δημόσιες Αρχές και από εκεί και πέρα να δημιουργηθεί η πρώτη βάση του Μητρώου και στη συνέχεια να εμπλουτιστούν οι αναγκαίες πληροφορίες».
Από την ΕΣΚΑΘ τι να περιμένουμε στο μέλλον;
«Αφενός υπάρχει μία απογοήτευση και αφετέρου μία αισιοδοξία. Από τη μία είχαμε βάλει κάποια πράγματα και στόχους, που είχαμε κανονίσει να αρχίσουμε να τα υλοποιούμε από τον Μάρτιο του 2020. Πραγματικά εκεί που πήγαμε να ξεκινήσουμε ήρθε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού».
-Μήπως όμως η ΕΣΚΑΘ στο παρελθόν είχε την ευκαιρία αλλά δεν την άρπαξε, έχοντας πολλές ομάδες σε εθνικές κατηγορίες (Λάρισα και Τρίκαλα με τρεις ομάδες ταυτόχρονα σε Α1 Εθνική), και δύο ομάδες για παράδειγμα στην Α1 Γυναικών την ίδια χρονιά;
«Με γυρίζετε στην περίοδο πριν το 2010… Ήταν άλλοι καιροί και άλλοι τρόποι συμπεριφοράς. Φυσικά, ήταν και περισσότερα τα χρήματα στην αγορά… Έγιναν και λάθη για παράδειγμα, με τις συγχωνεύσεις ομάδων όπως στη Λάρισα. Χαίρομαι που στον Βόλο που υπάρχουν σωματεία όπως ο Ολυμπιακός, η Νίκη και ο ΓΣ Βόλου και δεν διαλύθηκαν ποτέ, όπου και να βρίσκονται. Η κατάρα της Λάρισας είναι ότι ήρθαν συγχωνεύσεις που έφεραν τελικά τη διάλυση».
-Υπάρχουν σχέδια δηλαδή…
«Ακριβώς. Ο πρώτος στόχος είναι πιο γενικός και δεν επηρεάστηκε τόσο από το πρώτο κύμα αλλά φοβάμαι ότι θα επηρεαστεί από την τωρινή κατάσταση και αφορά την αναβάθμιση της Α1 ΕΣΚΑΘ. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τελειώσουμε έστω και με έναν γύρο εντός του 2020, ούτως ώστε εφόσον η κατάσταση το επιτρέψει να έχουμε ένα καλό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, με πανθεσσαλικά χαρακτηριστικά και λιγότερες ομάδες, για την αναβάθμισή του.
Από την άλλη είχαμε σχέδια για την αναβάθμιση του αναπτυξιακού και στα αγόρια και στα κορίτσια με περισσότερη δουλειά στα κλιμάκια, στα επιμέρους ταλέντα και με περισσότερες αγωνιστικές δραστηριότητες. Επίσης στοχεύουμε στην προώθηση του γυναικείου μπάσκετ που έχει τεράστια περιθώρια στη Θεσσαλία και το μπάσκετ στον γυναικείο Αθλητισμό δεν θα πρέπει να μείνει αδρανές και έχουμε πρόγραμμα πχ για τα σχολεία, έχοντας κλείσει σε πολλά δημοτικά σε όλη τη Θεσσαλία επισκέψεις και έχουμε και την πρόθεση για βοήθεια και ενθάρρυνση για τα γυναικεία σωματεία.
»Έχουμε και το ζήτημα του 3on3 που στη Θεσσαλία δεν έχει εκδηλωθεί ουσιαστικά ακόμα. Έγιναν κάποιες μικροεκδηλώσεις και θέλουμε να κάνουμε κάποιες πιο σημαντικές είτε υπό την αιγίδα της ΕΣΚΑΘ είτε ως δική της διοργάνωση. Τέτοιες διοργανώσεις μπορούν αν φέρουν πολύ κόσμο στο άθλημα και θέλουμε να προσελκύσουμε τα παιδιά και να εξοικειωθούν με το άθλημα και την ομορφιά του.
»Σε πιο διοικητικά ζητήματα κοιτάμε περισσότερο το κομμάτι της Επικοινωνίας, αναβαθμίζοντας την ιστοσελίδα της Ένωσης και το πλέον βασικό είναι ότι είχαμε ξεκινήσει μία προσπάθεια αύξησης των πόρων της ΕΣΚΑΘ, μέσω της δημιουργίας ενός χορηγικού προγράμματος. Όλα όσα αναφέραμε είναι ωραία, αλλά αν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να τα υλοποιήσεις. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες και κοιτούμε να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους αλλά είναι λίγο αλληλένδετα η εξασφάλιση πόρων και οι δραστηριότητες».