Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Ο Στ. Κωτούλας στο billkara.blogspot : «Τα Τμήματα Υποδομών, τα μεγάλα θύματα του κορονοϊού»

Αποτελεί μια από τις ιστορικότερες ομάδες του θεσσαλικού μπάσκετ, με τα τελευταία τρία χρόνια να κάνει πρωταθλητισμό, διεκδικώντας με αξιώσεις την άνοδο στη Γ’ Εθνική!


Ο λόγος για τον Γυμναστικό Σύλλογο Αμπελώνα, ο οποίος εκτός από την άκρως ανταγωνιστική ανδρική ομάδα, που παρουσιάζει, διαθέτει και μια εκ των πολυπληθέστερων ακαδημιών στη Θεσσαλία, με πάνω από 100 αγόρια και κορίτσια, να στελεχώνουν τα τμήματα υποδομών του.

Το billkara.blogspot "συνάντησε τηλεφωνικά" τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταύρο Κωτούλα, συζητώντας μαζί του για τις εξελίξεις, που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στο μπάσκετ και ζητήσαμε τις προβλέψεις του για την επόμενη μέρα.

Αναλυτικά:
κ. Κωτούλα, η ανδρική ομάδα του Αμπελώνα βρίσκεται στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα στο Πρωτάθλημα της Α1 ΕΣΚΑΘ, έναν μόλις βαθμό πίσω από τους Γόμφους και θεωρητικά αποτελείτε ενός εκ των φαβορί για την άνοδο στη Γ’ Εθνική. Τι προβλέπετε να γίνεται τώρα, μετά από την διακοπή του Πρωταθλήματος για τόσο μεγάλο διάστημα;
Κοιτάξτε, τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, ήταν δυσάρεστα, όμως από την εικόνα, που βλέπουμε στον αριθμό κρουσμάτων αλλά και θυμάτων, δείχνει ότι ορθώς ελήφθησαν. Τώρα, θα πρέπει να διαχειριστούμε σωστά και την χαλάρωσή τους, γι’ αυτό πιστεύω ότι το Πρωτάθλημα θα συνεχιστεί, μόνο για τις ανδρικές ομάδες και χωρίς την παρουσία φιλάθλων στους αγώνες. Η κατάσταση όλων των ομάδων, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό, όμως νομίζω ότι δεν θα δούμε τεράστιες διαφοροποιήσεις  στην εικόνα τους. Έχω εμπιστοσύνη στους παίχτες της ομάδας μας και πιστεύω ότι θα επιστρέψουν πιο δυνατοί και πιο συνειδητοποιημένοι.

Σας βγάζει εκτός προγραμματισμού η όλη κατάσταση και τι θα γίνει την επόμενη χρονιά;
Δε νομίζω να υπάρχει ομάδα, που να μην βγαίνει από τον προγραμματισμό της. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και αγωνιστικά. Οι παίχτες είναι εκτός προπονήσεων για πάνω από 40 μέρες, ο ρυθμός έχει χαθεί και επειδή δεν έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες αθλητές, οι κίνδυνοι τραυματισμών, είναι αυξημένοι. Όσον αφορά την επόμενη χρονιά, θεωρώ ότι όλες οι ομάδες θα είναι πολύ προσεκτικές, καθώς αν δεν βρεθεί έγκαιρα το εμβόλιο για τονκορονοϊό, ο κίνδυνος για νέο κύμα της πανδημίας και νέα περιοριστικά μέτρα, θα είναι μεγάλος. Κανένας δεν θα ρισκάρει υπερβάσεις, με το φάσμα ενός νέου lockdown.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ζημία, που θα αφήσει στο ερασιτεχνικό μπάσκετ, αυτή η πανδημία;
Αναμφίβολα, στα Τμήματα Υποδομών. Αυτά θα είναι τα μεγάλα θύματα τουκορονοϊού. Πιστεύω ότι οι γονείς, την επόμενη χρονιά ίσως περιορίσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους, με αποτέλεσμα οι ακαδημίες να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, θεωρώ ότι τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, η ΕΣΚΑΘ θα πρέπει να ακυρώσει την ποινή αφαίρεσης των δυο βαθμών για μια ανδρική ομάδα, αν ο Σύλλογος δεν διαθέτει Παιδική ή Εφηβική ομάδα. Και σας το λέω εγώ, που εκπροσωπώ μια ομάδα, που δεν αντιμετωπίζει τέτοια θέματα, όμως σκεφτείτε ομάδες μικρών περιοχών ή με μικρές ακαδημίες.

Κλείνοντας, θα καταφέρει να ανέβει φέτος η ομάδα ή πάλι θα φτάσετε στην πηγή χωρίς να πιείτε νερό;
Κοιτάξτε, το 2017 όταν πρωτοαναλάβαμε τα ηνία του Συλλόγου, είπαμε ότι θα φτιάξουμε μια ομάδα, που θα πρωταγωνιστεί, χωρίς όμως η άνοδος να αποτελεί τον αυτοσκοπό μας. Νομίζω ότι σε αυτά τα χρόνια δημιουργήσαμε έναν Σύλλογο, που κάθε παίχτης θα ήθελε να αγωνιστεί. Έναν Σύλλογο, που απέδειξε ότι αγαπάει και προασπίζει το άθλημα και έναν Σύλλογο, που βασίζεται στο οικογενειακό κλίμα. Έτσι θα συνεχίσουμε και ευελπιστούμε ότι φέτος θα καταφέρουμε να κόψουμε πρώτοι το νήμα.