Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Ο Γιάννης Βαβάτσικος μιλά στο Basket247 για όλους και για όλα.

Ο… χείμαρρος Γιάννης Βαβάτσικος μιλάει στο Basket247 και αναφέρεται στη φετινή πορεία της ομάδας του, στο αν είναι ο ίδιος ικανοποιημένος, ενώ, σχολιάζει την απουσία του Ολυμπιακού, τη φυγή του Παρκς αλλά και το γεγονός πως η Basket League ενδέχεται να γίνει μια κλειστή λίγκα.
Τέλος, αποθεώνει τον πρόεδρο της Λάρισας, ενώ, υπογραμμίζει πως ο κόσμος της τοπικής κοινωνίας δεν αγκάλιασε στην αρχή την ομάδα γιατί ήταν πικραμένος από την εποχή του ΓΣΛ-Φάρου και τα όσα συνέβησαν.


Η Λάρισα φέτος παρότι πρωτάρα στην Basket League, κατάφερε να αντιστρέψει την πολύ κακή εικόνα στην αρχή της χρονιάς και να διαψεύσει τα προγνωστικά και από τις τελευταίες θέσεις να βρεθεί στην όγδοη, όπου την βρήκε η διακοπή του πρωταθλήματος. Αυτή η θέση, ισοδυναμεί με playoffs και ο Γιάννης Βαβάτσικος είναι πολύ χαρούμενος με την πορεία της ομάδας του.

Μάλιστα, η Λάρισα αποφάσισε φέτος να μην έχει πολλούς Έλληνες από διάφορες πόλεις της χώρας, δίνοντας έστω και λίγο… βήμα σε παίκτες από τη τοπική κοινωνία, υπογράφοντας το καλοκαίρι τρεις έμπειρους. Ένας από αυτούς και ο Βαβάτσικος, ο οποίος έχει εμπειρία από την Α1, αγωνιζόμενος τόσο με τον Ηλυσιακό τη σεζόν 2013-14 όσο και με τον ΓΣΛ-Φάρο πριν δύο χρόνια. Στη πιο πρόσφατη χρονιά, ο 30χρονος παίκτης μετρούσε 3.8 πόντους και 2.5 ριμπάουντ σε 13.5 λεπτά ανά μέσο όρο, όμως, με πολλές βοήθειες στο αμυντικό κομμάτι.

Ο έμπειρος Λαρισαίος φόργουορντ μιλώντας στο Basket247 αναφέρθηκε στο πως περνάει κατά τη διάρκεια της καραντίνας, στο αν έχουν παραμείνει σε επαφή οι συμπαίκτες και οι προπονητές, ενώ, αποκαλύπτει το πώς αντέδρασε ο κόσμος στο άκουσμα του καλοκαιριού πως η Λάρισα θα έχει και πάλι ομάδα στην Α1.

Μάλιστα, εξηγεί και το λόγο που στην αρχή το γήπεδο της Νεάπολης δεν μάζευε κόσμο, ενώ, αποθεώνει τον πρόεδρο, κ. Ριζούλη για τις προσπάθειες που κατέβαλλε ώστε να μην λείψει τίποτα από την ομάδα.

Επίσης, σχολιάζει τη φυγή του Τέρελ Παρκς και το κατά πόσο επηρέασε την ομάδα, το γεγονός πως ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε στη κατηγορία αλλά και το αν μια κλειστή λίγκα όπως φημολογείται είναι μία καλή λύση για να… φτιαχτεί εκ νέου η Α1.

Φυσικά, αναφέρεται και στη φετινή του ατομική πορεία, λέγοντας πως άξιζε να αγωνιστεί σε περισσότερα παιχνίδια, αλλά η χρονιά αυτή του έκανε μόνο καλό.


Αρχικά Γιάννη, πως είσαι αυτές τις δύσκολες μέρες;

«Όπως όλος ο κόσμος σπίτι είμαι όλη μέρα. Κάνω γυμναστική εδώ αλλά πηγαίνω και για τρέξιμο στο γήπεδο. Κατά τα άλλα, βγάζω τα σκυλιά βόλτα και πάρα πολύ… νέτφλιξ (γέλια)».

Με τους συμπαίκτες σου και τους προπονητές βρίσκεστε σε επαφή;

«Ναι βρισκόμαστε σε επαφή αλλά φυσικά μέσω διαδικτύου. Έχουμε κρατήσει την ομάδα στο ‘’Whats App’’ και στο Instagram. Έτσι, μιλάμε και με τους ξένους και με τους Έλληνες και λέμε το πώς περνάμε, πως είναι τα πράγματα στις ΗΠΑ. Επίσης και με τους Λαρισαίους προπονητές μιλάμε μέσω τηλεφώνου».

Η Λάρισα ξεκίνησε πολύ άσχημα τη χρονιά αλλά με την έλευση του κόουτς Αγγέλου τα πράγματα άλλαξαν. Τι ήταν αυτό που άλλαξε ο κόουτς στην ομάδα;

«Είναι γνωστό ότι η έλευση ενός καινούργιου προπονητή αλλάζει την ψυχολογία στην ομάδα. Αλλά ήταν ότι έφερε το κάτι παραπάνω. Εξάλλου είναι ένας έμπειρος προπονητής. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς τόσα χρόνια και στον Ολυμπιακό και στην Εφές. Έχει πολλές εμπειρίες από Ευρώπη και Αμερική. Είναι πολύ μπασκετικός και εξαιρετικός άνθρωπος και σαν προπονητής και σαν χαρακτήρας.

Με την έλευσή του εισηγήθηκε και μεταγραφές για να επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής και στη πορεία βρεθήκαμε σε θέση playoffs. Είναι πολύ πειθαρχημένος, κάτι που μας μετέδωσε και επίσης έδωσε στον καθένα μας από έναν ρόλο, όπως φάνηκε και στα παιχνίδια. Όλοι τον αποδεχθήκαμε και ήταν ευχαριστημένος».

''Ο κόσμος ήταν δυσαρεστημένος από την εποχή του ΓΣΛ-Φάρου, μπορούμε μία έξοδο στην Ευρώπη''

Αυτή τη στιγμή και κατά πάσα πιθανότητα έτσι θα ολοκληρωθεί και το πρωτάθλημα η Λάρισα είναι στην όγδοη θέση που ισοδυναμεί με playoffs. Αλλά η απόσταση από την 8η ως την τελευταία θέση δεν απέχει πολύ. Θεωρείς πως ο πρωταρχικός στόχος της παραμονής θα είχε επιτευχθεί ακόμη και αν συνεχιζόταν η λίγκα;

«Αν και υπό κανονικές συνθήκες μένανε έξι αγωνιστικές, θεωρώ πως η παραμονή θα ερχόταν πολύ εύκολα. Μάλιστα, βρισκόμασταν σε θέση playoffs που μπορούσαμε να διατηρήσουμε».

Πιστεύεις η Λάρισα αυτή τη φορά θα μπορέσει να καθιερωθεί στη μεγάλη κατηγορία και να μην συμβεί όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά και να κάνει το βήμα παραπάνω;

«Μετά τα προπέρσινα γεγονότα με τον ΓΣΛ που λεγόταν και Φάρος, η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αρχικά δεν μας αγκάλιασε φέτος. Είχανε στεναχωρηθεί από τότε που δεν λεγόταν μόνο ΓΣΛ. Δεν είχαμε την ίδια ανταπόκριση φέτος. Αυτή όμως η ομάδα είναι μόνο της Λάρισας. Είναι ομάδα της επαρχίας. Θεωρώ ότι φέτος ήταν μια χρονιά που ο κόσμος πήρε γεύση τι εστί αυτή η ομάδα. Ήδη όμως, σιγά-σιγά όσο κερδίζαμε ο κόσμος ερχότανε στο γήπεδο και νομίζω αν συνεχιζόταν το πρωτάθλημα θα είχαμε κι άλλο κόσμο.

Όλο αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στον πρόεδρο τον κ. Ριζούλη, ο οποίος κατάφερε να εδραιώσει την ομάδα στην Α1 και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να μας τα παρέχει όλα. Ήταν εντάξει στις πληρωμές και δεν μας έλειψε ποτέ τίποτα. Θεωρώ θα ανταποκριθούμε στην μεγάλη κατηγορία αλλά τώρα με τον κορωνοϊό δεν ξέρω αν θα υπάρξουν ανακατατάξεις.

Όπως και να έχει εμάς δεν μας πιάνει, καθώς ήμασταν πολύ πιο πάνω από τις τελευταίες θέσεις. Υπάρχει πλάνο και ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ο πρόεδρος αξίζει να τονιστεί πως, εμπιστεύτηκε προπονητές και παίκτες και αυτό βγήκε σε καλό. Αυτό δείχνει και το ποιόν του σαν άνθρωπο. Έχει μέλλον, όραμα και όρεξη για το μπάσκετ της Λάρισας γενικότερα».

Η τοπική κοινωνία στηρίζει την ομάδα οικονομικά;

«Φέτος υπήρξε ανταπόκριση από χορηγούς και βοήθεια και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Οι τοπικοί φορείς επίσης μας στήριξαν πολύ και ο δήμος. Όλοι μας αγκάλιασαν και θα συνεχίσει να συμβαίνει».

Τι πρόσημο θα είχε η φετινή σεζόν και πρώτη για την ομάδα στην μεγάλη κατηγορία;

«Ξεκάθαρα θετικό, παρότι αν και νεοφώτιστη ομάδα καταφέραμε και δείξαμε χαρακτήρα και πετύχαμε τον στόχο της παραμονής. Βέβαια, στα playoffs όπου βρισκόμασταν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω όπως φερειπείν μία έξοδο στην Ευρώπη. Επίσης, η έλευση του κόουτς Αγγέλου όπως προείπα ήταν που άλλαξε και τη ψυχολογία για όλα αυτά».

Η φυγή του Παρκς επηρέασε καθόλου;

«Σίγουρα ο Τέρελ ήταν ένας αποτελεσματικός παίκτης χωρίς να θέλω να αδικήσω κάποιον. Είχε μία καλή πρόταση από τη Νίζνι και έπειτα από συνεννόηση με την ομάδα και τον προπονητή αποφασίσθηκε να μείνει ελεύθερος. Θα μας βοηθούσε πολύ στο παιχνίδι του low post αλλά και με το σουτάκι του, αλλά πιστεύω ο Φλόιντ κάλυψε το κενό του επάξια. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω ήταν ρούκι στην Ευρώπη αλλά ανταπεξήλθε».


"Μπορούσα να βοηθήσω παραπάνω την ομάδα γιατί έχω δείξει τι μπορώ να κάνω''

Αναφορικά με εσένα, δεν αγωνίστηκες σε πολλά παιχνίδια. Είσαι όμως ικανοποιημένος τόσο από τη δική σου πορεία όσο και από την συλλογική;

«Σε ατομικό επίπεδο δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστώ σε ένα μεγάλο μέρος των παιχνιδιών. Ήταν όμως επιλογή του προπονητή και τρόπο προσέγγισης του αγώνα. Παρόλα αυτά, πιστεύω πως θα βοηθούσα την ομάδα μου. Έδειξα μέρος του τι μπορώ να κάνω στην Α1 πρόπερσι.

Ατομικά, θεωρώ πως είμαι πολύ καλά. Έκανα υψηλής ποιότητας προπόνηση. Είχα την τύχη να μαρκάρω έναν πρωταθλητή του ΝΒΑ (σ.σ Μπράντον Ρας). Όπως και να έχει μόνο κερδισμένος βγήκα από τη φετινή σεζόν».

Σχετικά με την ομαδική προσπάθεια ήμασταν πολύ δεμένοι και δίναμε το 110% σε κάθε ματς. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε σε κάθε παιχνίδι».

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει ώστε να αγωνίζονται περισσότεροι Έλληνες στο ελληνικό πρωτάθλημα γιατί είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλές ομάδες και μάλιστα φαίνεται και πολύ άσχημο στο μάτι του θεατή.

«Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο σχετικά με τους χρόνους συμμετοχής των Ελλήνων στην κατηγορία. Αν εξαιρέσω τον Προμηθέα, ο οποίος κάνει πολύ καλή δουλειά στο αναπτυξιακό κομμάτι, θεωρώ ότι υπάρχουν Έλληνες παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν και περισσότερο από μία ομάδα αν έχουν ενεργό ρόλο. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες στη χώρα μας και δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα. Θεωρώ είναι ένα μείον του ελληνικού πρωταθλήματος.

Καταξιωμένοι αθλητές σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο, δεν έχουν βρει ρόλο και ουσία σε ομάδες.

Πρέπει πάντως, ξεκάθαρα να μειωθούν οι ξένοι…»

Γιατί τελικά μεγάλα ονόματα αγωνίζονται στην Α2 κατηγορία και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού την θεωρεί καλύτερη από την Α1;

«Αρχικά για τα χρήματα αλλά και πάλι, δεν είναι πολλές οι ομάδες που μπορούν να ανταπεξέλθουν, παρότι δεν φαίνεται τόσο πολύ όσο στη Βasket League. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι πηγαίνουν σε ομάδες που διεκδικούν άνοδο ώστε να μπορούν να βοηθήσουν να επιτευχθεί ο στόχος και να έχουν ενεργό ρόλο. Άλλοι πηγαίνουν για να προωθηθούνε πιο γρήγορα».

Θεωρείς σωστή κίνηση όπως και φημολογείται να γίνει μία κλειστή λίγκα για κάποια χρόνια το πρωτάθλημα, με συγκεκριμένα μπάτζετ αλλά και προδιαγραφές γηπέδων για να αλλάξει η εικόνα του πρωταθλήματος;

«Το να γίνει μια κλειστή λίγκα έχει τα συν αλλά και τα πλην. Στα θετικά μπορούμε να πούμε πως θα υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις στα μπάτζετ, στους ξένους στις μεταγραφές κλπ και δεν θα υπάρχει τόσο απόκλιση των πρώτων ομάδων (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) από τις τελευταίες. Θα είναι ένα ισορροπημένο πρωτάθλημα και από πλευράς χρημάτων.

Στα αρνητικά είναι ότι δεν θα υπάρχει κίνητρο στις χαμηλότερες κατηγορίες, μιας και για παράδειγμα μία ομάδα της Α2 δεν θα μπορεί να βάζει χρήματα ώστε να ανεβεί κατηγορία».


Ποιο το σχόλιο σου για τις Θεσσαλονικές ομάδες ΠΑΟΚ και Άρη που βρίσκονται στις τελευταίες δύο θέσεις;

«Πραγματικά, ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Τα προηγούμενα χρόνια αν όχι και οι δύο, μία από τις δύο βρισκότανε στις πρώτες θέσεις. Δεν τιμάει η τωρινή εικόνα την ιστορία των ομάδων και πρέπει να βρεθεί λύση και να βοηθηθούν ώστε να ανακάμψουν οικονομικά και να ξεφύγουν από τα χρέη.

Φέτος, όταν αγωνιστήκαμε στο ‘’Αλεξάνδρειο’’ είδαμε πως ο κόσμος παρά τη θέση της ομάδας ήταν στο γήπεδο και στήριζε. Ο κόσμος είναι το μυστικό γι’ αυτές τις ομάδες και πρέπει να βρεθούν άνθρωποι να βοηθήσουν οικονομικά. Αστείο να μην υπάρχουν στην Α1 γιατί αγωνίστηκαν και τεράστιοι παίκτες εκεί».

Έλειψε φέτος ο Ολυμπιακός από το πρωτάθλημα;

«Ναι θεωρώ πως έλειψε. Αφενός προσέδιδε μια άλλη αίγλη μαζί με τους Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, Προμηθέα και Περιστέρι. Επίσης, έλειψε γιατί κάποιες ομάδες θα μαζεύαν κόσμο στο γήπεδο, ενώ, θα υπήρχαν σίγουρα παίκτες που θα ήθελαν να κοντραριστούν με τους πρωτοκλασάτους παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκα».

Κλείνοντας, τι μήνυμα θα έστελνες στο κόσμο για το δύσκολο διάστημα που περνάμε;

«Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής που μας έχουν υποδείξει οι αρμόδιες αρχές του κράτους. Μένουμε σπίτι, προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρο μας και αναφορικά με τους αθλητές υπομονή. Γυμναζόμαστε σπίτι και όλο αυτό θα περάσει. Κρατάμε το χαμόγελό μας και είμαστε αισιόδοξοι».