Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ.Σ.ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΣΕ ΕΣΚΑΘ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ.



ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ.Σ.ΑΜΠΕΛΩΝΑ  ΣΕ ΕΣΚΑΘ

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Αναδιάρθρωση των ομίλων σε όλες τις κατηγορίες με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων των ομάδων στα γεωγραφικά όρια του νομού που ανήκουν, κατάργηση του θεσμού του Κυπέλλου και μείωση των εξόδων των ομάδων προς την Ομοσπονδία, είναι ορισμένα από τα έκτακτα μέτρα, που προτείνει μόνο για τη νέα χρονιά, ο Πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Αμπελώνα κ. Σταύρος Κωτούλας, μέσα από επιστολή του προς στην ΕΣΚΑΘ, που θα συζητηθεί.

Αναλυτικά η επιστολή:
«Ως Πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Αμπελώνα, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω τους προβληματισμούς μου για τα νέα δεδομένα, που καλούμαστε να προσαρμόσουμε όλες οι Διοικήσεις τις ομάδες μας για την επόμενη χρονιά, καθώς το 2021 προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο και να σας καταθέσω συγχρόνως, συγκεκριμένες προτάσεις, που πιθανόν να διευκολύνουν τα Σωματεία.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως αυτή η επιστολή δεν αποτελεί προϊόν συμφεροντολογικής σκέψης για την ομάδα μας, αλλά αληθινό προβληματισμό για την επόμενη μέρα.

Για τον λόγο του αληθές σας υπενθυμίζω ότι από το 2017, όταν με τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ομάδας, αναλάβαμε τα ηνία του Συλλόγου, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια ανδρική ομάδα, που κάθε χρόνο φιγουράρει στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, διεκδικώντας με αξιώσεις την άνοδο στη Γ’ Εθνική αλλά και Τμήματα Υποδομών, οι παροχές των οποίων αγγίζουν επαγγελματικά πρότυπα (ιατρός σε κάθε αγώνα, μετακινήσεις με λεωφορεία, υλικοτεχνικός εξοπλισμός, έμπειροι προπονητές).

Η κρίση της πανδημίας, όμως, αλλάζει όλα τα δεδομένα:
  •        Οι προβλέψεις για τα τμήματα υποδομών είναι δυσοίωνες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι γονείς να περιορίσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.
  •     Στις ανδρικές ομάδες αναμένονται μεγάλες απώλειες εσόδων, τόσο από τις χορηγίες, όσο και από τις ενισχύσεις φιλάθλων (εισιτήρια αγώνων, διαρκείας, μαζικές εκδηλώσεις), καθώς κατά πάσα πιθανότητα όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, χρειάζεται από τώρα να υπάρξουν δομικές αλλαγές, έστω και έκτακτες – προσωρινές, που θα προσανατολίζονται στη διευκόλυνση των Σωματείων ώστε να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και να μην πληγεί ανεπανόρθωτα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Προτείνω λοιπόν:
1.   Την αναδιάρθρωση όλων των ομίλων σε όλες τις κατηγορίες, με στόχο τον περιορισμό των μετακινήσεων των ομάδων στα γεωγραφικά όρια του νομού, που ανήκουν.
Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά οφέλη, καθώς ούτε οι παίχτες θα χρειάζεται να στριμώχνονται στα αυτοκίνητα των διοικητικών για να μετακινηθούν, αποφεύγοντας έτσι τον συγχρωτισμό και οι ομάδες θα μειώσουν δραστικά τα λειτουργικά τους έξοδα, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους.

Παράδειγμα: Οι δυο όμιλοι της Α1 ΕΣΚΑΘ απαρτίζονται από 11 ομάδες του ν. Λάρισας, 7 του ν. Μαγνησίας και 6 των ν. Τρικάλων και Καρδίτσας. Θα μπορούσαν μόνο για την επόμενη χρονιά, να γίνουν 3 όμιλοι (Μαγνησίας, Λάρισας και Τρικάλων – Καρδίτσας), με ταυτόχρονη άνοδο περισσοτέρων ομάδων από τις περιοχές Μαγνησίας και Τρικάλων – Καρδίτσας ώστε να δημιουργηθούν όμιλοι των 10 ή των 12 ομάδων, από την οποία οι δυο πρώτοι του κάθε ομίλου, θα αγωνιστούν στα playoff.
Αντίστοιχο σύστημα και για τις ομάδες, που θα υποβιβαστούν.
2.    Κατάργηση του θεσμού του Κυπέλλου, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, καθώς ο συγκεκριμένος θεσμός, εκτός από πλευράς γοήτρου για τις ομάδες, δεν έχει κανένα άλλο νόημα.
Οι ομάδες και από αυτό το μέτρο θα περιορίσουν τα έξοδά τους.
3.    Μείωση 50% σε όλα τα έξοδα, που οι ομάδες καλούνται να πληρώσουν στην ΕΣΚΑΘ και την ΕΟΚ (νέα δελτία, ανανέωση δελτίων, αγορά εγγράφων κλπ).
4.    Παραμονή στα ίδια επίπεδα, των αποζημιώσεων των διαιτητών και της γραμματείας. 
5.    Κατάργηση της ποινής των -2 βαθμών για την ανδρική ομάδα, που δεν διαθέτει εφηβικό ή παιδικό τμήμα, καθώς αναμένεται μείωση στον αριθμό παιδιών στις ακαδημίες.

Κύριοι της ΕΣΚΑΘ
Οι έκτακτες καταστάσεις, επιβάλλουν και έκτακτες λύσεις. Η βιωσιμότητα των ομάδων αποτελεί το ζητούμενο και έχω την εντύπωση, ότι τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά θα πρέπει να προχωρήσετε σε γενναίες αποφάσεις.
Εύχομαι οι προτάσεις μας, να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση».