Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Δημήτρης Ντούγκος: «Στόχος μας ένα αποδοτικό αναπτυξιακό πρόγραμμα»

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα τοπικά πρωταθλήματα του μπάσκετ, αλλά και τις προτεραιότητες της διοίκησης της ΕΣΚΑΘ ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου μίλησε στην «Ε» και συγκεκριμένα στον  Άρη Γκουτρουμάνη ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Ντούγκος.


Η διαμορφωθείσα κατάσταση κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική μπορεί να χαρακτηριστεί για το άμεσο μέλλον, καθώς η συμμετοχή στα αναπτυξιακά ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή (σε κάποιες κατηγορίες όπως στο κορασίδων δήλωσαν συμμετοχή μόνο δύο ομάδες), ενώ στα ανδρικά πρωταθλήματα η περσινή χρονιά θεωρείται ως μη γενόμενη με ό,τι αυτό συνεπάγεται ενόψει της νέας σεζόν.

«Οι υγειονομικές συνθήκες δημιούργησαν ένα ασφυκτικό περιβάλλον στον χώρο του μπάσκετ, όπως και σε όλα τα αθλήματα, κυρίως τα ομαδικά. Η πανδημία, τα μέτρα για την αντιμετώπισή της, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα έξοδα των εξετάσεων και των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, ο δικαιολογημένος φόβος των γονέων για μετάδοση του ιού στις μικρές ηλικίες και κατ’ επέκταση και προς την οικογένεια, όλα αυτά αποθάρρυναν και απέτρεψαν τη συμμετοχή του αναμενόμενου αριθμού σωματείων στα μικρά πρωταθλήματα» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ντούγκος και πρόσθεσε:

«Για τα μόνα πρωταθλήματα που δόθηκε άδεια να διεξαχθούν ήταν τα παιδικά, εφηβικά, κορασίδων και νεανίδων λόγω της μοριοδότησης που εξασφαλίζουν οι αθλητές. Στα πρωταθλήματα παίδων και εφήβων είχαμε συμμετοχή γύρω στο 30%, ενώ αρκετές από τις ομάδες που αρχικά δήλωσαν συμμετοχή στη συνέχεια αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κορασίδων είχαμε συμμετοχή μόνο δύο ομάδων, της Ολυμπιάδας και του Σπάρτακου και στις νεανίδες μόνο τριών ομάδων, της Ολύμπια, της Ολυμπιάδας και του Ολυμπιακού Βόλου» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το χτύπημα που δέχτηκαν τα ανδρικά πρωταθλήματα, καθώς η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται χαμένη.

«Στα ανδρικά η χρονιά διεκόπη οριστικά και θεωρείται ως μη γενόμενη. Αυτό σημαίνει ότι τη νέα σεζόν οι ομάδες παραμένουν όπως στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς. Ελπίζουμε η κατάσταση να ομαλοποιηθεί και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αγωνιστική δραστηριότητα των σωματείων».

Σε ό,τι αφορά στους στόχους και τις προτεραιότητες της ΕΣΚΑΘ ο κ. Ντούγος επισήμανε:

«Για μας είναι μεγάλης σημασίας η λειτουργία του αναπτυξιακού προγράμματος έστω σε τοπικό επίπεδο (Θεσσαλίας) με στόχο την περαιτέρω εξάπλωση του αθλήματος και τη διεύρυνση της βάσης του. Για τον λόγο αυτόν θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση προπονητών και εφόρων των σωματείων στις αρχές Αυγούστου όπου θα γίνει ευρεία συζήτηση και θα κατατεθούν προτάσεις».

Τέλος, σχετικά με τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ σωματεία του μπάσκετ που ανήκουν στη δύναμη της ΕΣΚΑΘ ο αριθμός ανέρχεται στα 41 επί συνόλου 82, δηλαδή ποσοστό 50%. Οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της ΕΣΚΑΘ είναι ότι και τα υπόλοιπα 41 σωματεία θα ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία, το οποίο σημαίνει ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η δομή και η λειτουργία των τοπικών πρωταθλημάτων την ερχόμενη αγωνιστική σεζόν.