Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Μεγάλο διπλό στο «ΠΑΟΚ Sports Arena» με 91-93 από την ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory. Δηλώσεις Λίνου - Μέξα


Η ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory σημείωσε τη μεγαλύτερη νίκη της τέταρτης αγωνιστικής (4η) στο πρωτάθλημα της Stoiximan Basket League, καθώς «άλωσε» με εμφατικό τρόπο το «PAOK Sports Arena».

Ο Τζέιμς Ουέμπ με κάρφωμα δύο δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα «έγραψε» το 91-93, δίνοντας διπλό ψυχολογίας στην ομάδα για τη συνέχεια της δύσκολης πορείας.

Η αξία του νικητή σε ένα παιχνίδι κρίνεται από την ποιότητα του, αλλά και από την ποιότητα του αντιπάλου. Οι παίκτες του Λίνου Γαβριήλ πέτυχαν σπουδαία επικράτηση απέναντι στο σύνολο του Κώστα Μέξα που έφτασε να προηγείται μέχρι και με οκτώ πόντους διαφορά (83-75) στο τελευταίο «κομμάτι» του ματς. Η ομάδα μας έβγαλε αντίδραση και με πρωταγωνιστές τους Σμιθ (22), Ουέμπ (20), Μπράουν (17) έκανε την ανατροπή (15-29 η τέταρτη περίοδο), η οποία αποτελεί το έναυσμα για την αντεπίθεση στο πρωτάθλημα που αναμένεται συγκλονιστικό. Άξιος συμπαραστάτης των τριών Αμερικανών ήταν ο Καμπερίδης (8) με ουσιαστική εμφάνιση.

Στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης οι γηπεδούχοι σκόραραν πρώτοι, όμως ο Μπράντον Ρας μπήκε «ζεστός», καθώς ευστόχησε για τρεις. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά πήρε το μήνυμα ότι οι παίκτες του Λίνου Γαβριήλ είναι αποφασισμένοι για τη νίκη και προσπάθησε να ξεμακρύνει, κάτι που το κατάφερε (24-14), αλλά η αντίδραση της ομάδας ήταν άμεση, με τα τρίποντα να παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του σκορ. Η πρώτη περίοδος έληξε με το 26-20, όμως η εμφάνιση της ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory άφηνε υποσχέσεις για τη συνέχεια. 

Το δεύτερο δεκάλεπτο κινήθηκε σε γρήγορο ρυθμό και μάλιστα καταγράφηκαν αρκετά σουτ τριών πόντων και από τις δύο πλευρές, με τους Γουέμπ - Μπράουν να ξεχωρίζουν. Ειδικότερα ο πρώτος ευστόχησε σε πέντε τρίποντα προσφέροντας ψυχολογία και φέρνοντας την ομάδα κοντά στο σκορ σε κρίσιμα σημεία. Με αυτούς τους δύο, συν τον Σμιθ, οι «κυανόλευκοι» πέρασαν μπροστά (31-33), αλλά δε «μεγάλωσαν» τη διαφορά και ο ΠΑΟΚ βρήκε τις λύσεις, με τους Γκρίφιν και Κακλαμανάκη, ο οποίος σημείωσε σημαντικούς πόντους κάτω από τη ρακέτα. Το σύνολο του Κώστα Μέξα προηγήθηκε με 44-37, αλλά η αυταπάρνηση της ομάδας μας και η ποιότητα της, έφερε τη «μάχη» στο 44-44 με καλάθι από τον Μούρτο ένα λεπτό πριν την ανάπαυλα. Οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο-πόντο, με το σουτ για τρεις του Καμπερίδη να «κλείνει» το ημίχρονο με 49-46 υπέρ του ΠΑΟΚ, αλλά τη Λάρισα να παίρνει την περίοδο (23-26), έχοντας και εξαιρετικό ποσοστό στη περιφέρεια (70%) που ήταν άξιο αναφοράς.
Η τρίτη περίοδος δεν ξεκίνησε ιδιαίτερα αισιόδοξα για την ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory, καθώς καταγράφηκαν αρκετά κενά διαστήματα, τα οποία προβλημάτισαν τον προπονητή και το υπόλοιπο επιτελείο. Οι γηπεδούχοι έβρισκαν λύσεις κυρίως με τους Τέρνερ και Κακλαμανάκη, φτάνοντας τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (+13). Ο Κονατέ «έγραψε» το 70-57, αλλά το πείσμα των παικτών και η ικανότητα, διατηρούσε τη διαφορά κοντά στους δέκα πόντους. Το δίποντο του Λοβ διαμόρφωσε το σκορ (76-64) πριν την τελευταία «στροφή» του αγώνα.

Εκεί, έγιναν τα πάντα. Ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να αποσπαστεί στο σκορ, όμως η ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory απέδωσε εξαιρετικό μπάσκετ μέσα στο παρκέ, κάνοντας φοβερή τελευταία περίοδο (15-29), η οποία ήταν ικανή για να φέρει την ανατροπή. Οι Κονατέ και Τέρνερ προσπάθησαν, αλλά η αντεπίθεση είχε ήδη ξεκινήσει με πρωταγωνιστές τους Καμπερίδη και Παπαδάκη που ευστόχησαν σε κρίσιμα σουτ, «κρατώντας» τη Λάρισα μέσα στη διεκδίκηση του αγώνα (84-80).

Τρία λεπτά πριν το φινάλε, ο Τζέιμς Ουέμπ πήρε τις μπαγκέτες του «μαέστρου» και με συμπαραστάτη τον Μπράουν αλλά και τους υπόλοιπους σημειώθηκε η σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 91-93. Η τελευταία φάση της ομάδας μας, σίγουρα θυμίζει κάτι από... παλιά, ενώ θα μπει στα κορυφαία στιγμιότυπα της αγωνιστικής.

Η έβδομη αγωνιστική του «μαραθωνίου» βρίσκει την ομάδα της ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory να υποδέχεται τον Ιωνικό Hellenic Coin (12/12 - 17:00) και τον ΠΑΟΚ να δοκιμάζεται με τον Άρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης (13/12).

Δεκάλεπτα: 26-20, 49-46, 76-64, 91-93.

Πόντοι:
ΚΑΕ ΠΑΟΚ (Κώστας Μέξας): Μπιτς 5, Γκρίφιν 17, Κακλαμανάκης 14, Τέρνερ 12, Μίτρου - Λονγκ 5, Κονατέ 10, Λοβ 13, Τσαλμπούρης, Μαργαρίτης 9, Ιατρίδης, Καμπερίδης 6, Παπαντωνίου.

ΚΑΕ Λάρισα Bread Factory (Λίνος Γαβριήλ): Μούρτος 5, Καμπερίδης 8, Κώττας 2, Παπαδάκης 6, Σπυρόπουλος 1, Μόσιαλος, Goodwin 6, Brown 17, Rush 6, Smith 22, Webb 20, Καμάρας, Τσιούλκας.


Δηλώσεις 

Λίνος Γαβριήλ (προπονητής Λάρισας Bread Factory):
«Σήμερα ξέραμε τις δυσκολίες του αγώνα. Είχαμε να παίξουμε εδώ και 35 ημέρες και χάσαμε με μεγάλη διαφορά στην Ρόδο. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ βελτιωμένος από το παιχνίδι που είχαμε παίξει στο κύπελλο, αλλά εμείς σήμερα καταφέραμε και πήραμε μία μεγάλη νίκη κυρίως σε θέματα ψυχολογίας για τη δύσκολη συνέχεια και τα συνεχόμενα παιχνίδια που έρχονται. Πλέον πρέπει να κοιτάξουμε το παιχνίδι του Σαββάτου που είναι το πλέον κρίσιμο για εμάς, που θα πρέπει να κερδίσουμε για να έχει νόημα η σημερινή μας νίκη».

Για τα μεγάλα ποσοστά ευστοχίας: «Το διήμερο που δουλέψαμε συσπειρώθηκε η ομάδα. Η διοίκηση μας στήριξε, κατάλαβε τον λόγο που δεν ήμασταν καλοί στα τελευταία ματς. Απόρροια των καλών ποσοστών είναι ότι κυκλοφορήσαμε την μπάλα, εμπιστευτήκαμε τους συμπαίκτες μας και βρήκαμε τις λύσεις, κάτι που δεν έγινε στο προηγούμενο ματς. Ακόμα και εγώ δεν περίμενα την αντίδραση που είχαμε, αλλά πίστευα ότι θα αντιδράσουμε.

Δείχνουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα μέσα στο γήπεδο. Βρήκαμε λύσεις και με τον Παπαδάκη και με τον Μούρτο που πήραν και ευκαιρίες και τις σωστές αποφάσεις. Δηλαδή πότε πρέπει να τρέξουμε, πότε να περιμένουμε, πότε να πασάρουμε».

Για την τελευταία φάση: «Ήταν σχεδιασμένη. Ο Γουέμπ είχε κάνει άλλες τρεις ίδιες φάσεις μέσα στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και στο κύπελλο και στα φιλικά παιχνίδια. Ο Σμιθ είχε βάλει πριν το μεγάλο τρίποντο και έτσι ξέραμε ότι θα είναι μαρκαρισμένος σωστά από την άμυνα του ΠΑΟΚ. Το σχεδιάσαμε και μας βγήκε».


Κώστας Μέξας (προπονητής ΠΑΟΚ): «Είναι μια πολύ κακή ήττα για εμάς. Δυστυχώς δεν ανταποκριθήκαμε στο πνευματικό κομμάτι του αγώνα σχεδόν καθόλου από το ξεκίνημα γι’ αυτό και δεν τελειώσαμε το παιχνίδι όταν είχαμε τις ευκαιρίες. Νομίζω μείναμε στις καλές εμφανίσεις με τον Προμηθέα και την ΑΕΚ. Μείναμε στο ότι είχαμε κερδίσει στο Κύπελο τη Λάρισα και στο ότι η Λάρισα έχασε από τον Κολοσσό στη Ρόδο εύκολα, με αποτέλεσμα να γίνει ό,τι έγινε σήμερα, να φτάσει το παιχνίδι στο τέλος. Η Λάρισα εκτέλεσε καλύτερα και στο τέλος, κέρδισε δίκαια.

Νομίζω η πολύ κακή μας αμυντική συμπεριφορά σχεδόν σε όλο το παιχνίδι, είναι ξεκάθαρα η αιτία της σημερινής ήττας. Αφήσαμε τη Λάρισα να βρει ψυχολογία, να βρει ρυθμό, να σκοράρει στην αρχή εύκολα και στην πορεία μεγάλα σουτ, που έφεραν μεγάλη πίεση και δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε.

Συγχαρητήρια στη Λάρισα για τη νίκη και το χαρακτήρα που έβγαλε, περιμέναμε την αντίδραση αυτή, αλλά δε μπορέσαμε να το κάνουμε πράξη στο παρκέ».

Για την ψυχολογία που βρήκε η Λάρισα στο πρώτο κομμάτι του αγώνα: «Κάναμε πολλά λάθη στην αμυντική τακτική, δυστυχώς. Τα πληρώσαμε, η Λάρισα ήταν σε πολύ καλή μέρα, πήρε ψυχολογία. Σε αυτό το πρωτάθλημα κι έτσι όπως είναι η κατάσταση με τις έδρες, αν η γηπεδούχος ομάδα δε μπει μέσα με το μαχαίρι στα δόντια και αφήσει τον αντίπαλο να πάρει ψυχολογία, τα πράγματα γίνονται δύσκολα Αν ήμασταν έτοιμοι πνευματικά, πιστεύω θα είχαμε τελειώσει το παιχνίδι εκεί που είχαμε ακόμα και διψήφιες διαφορές».

Για το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μαργαρίτης παίζει περισσότερο στο «4» μετά την απόκτηση του Sagaba Konate: «Από τους ψηλούς, ο Γιώργος Τσαλμπούρης έχει μείνει λίγο πιο πίσω στο rotation τώρα. Δεν έφαγε μόνο ο Μαργαρίτης τρίποντα από τον Webb ή από τον Maciulis με την ΑΕΚ. Όλοι μαζί χάνουμε όλοι μαζί κερδίζουμε. Ο Konate ακόμα προσαρμόζεται, είναι πολύ δύσκολο να έχει μεγάλη επιρροή με τόσο λίγες προπονήσεις»..

Για τις κακές επιλογές στην επίθεση στα τελευταία λεπτά: «Στην τελευταία επίθεση θέλαμε κάτι άλλο και έγινε κάτι άλλο. Αυτά συμβαίνουν σε όλες τις ομάδες. Ήταν θέμα πνευματικής πίεσης και του αγώνα που είναι στον πόντο. Δεν αντιδράσαμε σωστά στο «πρέπει». Δεν υπάρχουν δικαιολογίες τώρα. Είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι για την εικόνα και το αποτέλεσμα σήμερα».

Για το ντέρμπι με τον Άρη που ακολουθεί: «Η ομάδα πρέπει να βγάλει αντίδραση. Είναι ένα ντέρμπι, θεωρώ ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στο αμυντικό κομμάτι και γενικά στη συγκέντρωση. Ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο, που ήμασταν μπροστά, αλλά και στο δεύτερο, δεν ήταν στο επίπεδο που πρέπει. Θα ετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα, ώστε να παρουσιάσουμε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο την Κυριακή. Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι, πρώτα οι παίκτες. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε και να τους προετοιμάσουμε κατάλληλα για να παρουσιάσουμε μια διαφορετική εικόνα την Κυριακή».