Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Πού καιρός για μπάσκετ και αθλητισμό στην Καρδίτσα...

Διαβάσαμε και αναδημοσιεύουμε από το karditsapress.gr/αυτούσια  τη σημερινή στήλη του Στέλιου Τσανάκα που μιλά για τα προβλήματα που άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας «Ιανός».


«Σε στυλ(η)...να μην ξεχνιόμαστε: Τεύχος 38!

Σε στήλη...για να μην ξεχνιόμαστε, τα γράφουμε, τα μοιραζόμαστε κι αναρωτιόμαστε!

Εννέα μέρες πέρασαν από την επέλαση του κυκλώνα «Ιανός» που στο πέρασμά του σάρωσε τα πάντα, γεμίζοντας με τόνους λάσπη και κυβικά νερού τα όνειρα των Καρδιτσιωτών.

Εννέα ημέρες και η Καρδίτσα μετράει ακόμη τις πληγές της, προσπαθώντας να ορθοποδήσει σε κάθε επίπεδο, δημιουργώντας από το μηδέν ξανά σχεδόν την πόλη αλλά και τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του νομού.

Παρότι διάγουμε την 9η ημέρα, παρότι η κεντρική εξουσία, η πολιτική ηγεσία της χώρας έσπευσε στην περιοχής μας, ακόμη δεν είδαμε τίποτε να αλλάζει. Όπως ορθώς διαβάσαμε σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό:

 Πολλές οικογένειες εξακολουθούν να μην έχουν ρεύμα, τρόφιμα, στέγη, πόσιμο νερό, ρουχισμό.

• Οικίες και υπόγεια πλημμύρισαν μαζί όλα τα υπάρχοντα (τρόφιμα, ρουχισμό) και τις οικοσκευές. (Άνω των 5000 περιπτώσεων)

• Εμπορικά καταστήματα είδαν εμπορεύματα, εξοπλισμό από απλά μηχανήματα μέχρι υπολογιστές και αρχεία, κατεστραμμένα μέσα στη λάσπη, καθώς και σοβαρές κτιριακές αλλοιώσεις σε πολλές περιπτώσεις (περίπου το 90% των επιχειρήσεων επλήγη)

• Χιλιάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

• Κτηνοτρόφοι έχασαν το ζωϊκό τους κεφάλαιο σε ένα βράδυ και δεν γνωρίζουν που θα ταφούν τα νεκρά ζώα τους που αποτελούν πλέον υγειονομική βόμβα (περί τα 13.000 ζώα και 28.000 κυψέλες).

• Αγρότες είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ολοσχερώς κάτω από τη λάσπη.

• Ζωοτροφές και αγροτική παραγωγή που ήδη συλλέχθηκε, καταστράφηκαν από το νερό και τη λάσπη.

• Μελισσοκόμοι ψάχνουν να βρουν πώς θα αποζημιωθούν όταν τα μελίσσια τους έχουν πνιγεί ή παρασυρθεί σε δεκάδες χιλιόμετρα.

• Επαγγελματίες οδηγοί (ταξί κ.α.) έμειναν χωρίς αυτοκίνητα.

• Επιχειρήσεις που δεν κατακλύστηκαν από τα νερά, ωστόσο έχασαν ευπαθή εμπορεύματα λόγω της μεγάλης διακοπής ρεύματος.

• Πολυκατοικίες υπέστησαν ζημιές σε λεβητοστάσια, ανελκυστήρες και ηλεκτρολογικούς μηχανισμούς.

Στα παραπάνω θα πρέπει πρωτίστως να θρηνήσουμε τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και βύθισαν στο πένθος ολόκληρες κοινωνίες.  Τα ορμητικά νερά άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς, μια γυναίκα στα Φάρσαλα, έναν 63χρονο άνδρα στην πόλη της Καρδίτσας, τον 62χρονο άνδρα από την Καστανιά και τη 43χρονη φαρμακοποιό από το Μουζάκι, ενώ οι έρευνες της Πολιτικής Προστασίας εστιάστηκαν σε αρκετούς ακόμη αγνοούμενους και σε απεγκλωβίσεις ανθρώπων σε όλη την περιοχή.

Πώς να ορθοποδήσει πρακτικά και ψυχολογικά μία περιοχή που επλήγη ανεπανόρθωτα, με ανυπολόγιστες ζημιές, τη στιγμή που δε διαθέτει βιομηχανία, τουριστική οικονομία και έναν κατεστραμμένο πρωτογενή τομέα (πάνω στη στιγμή της συγκομιδής της σοδειάς μάλιστα) και διαλυμένη εστίαση;

Υπάρχει ακόμη πολύς κόσμος που δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής, ακόμη και σε όμορους νομούς. Ίσως διότι τα αθηναϊκά ΜΜΕ δεν έδωσαν παρά μόνο…λίγες ώρες επικαιρότητας στην Καρδίτσα, ελέω κυκλώνα, ίσως γιατί καμιά φορά αν δε ζήσεις κάτι, δύσκολα αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει.

Θα ήταν τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας, εκτός λογικής να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε αυτή τη στήλη εκτός των τραγικών γεγονότων. Θα ήταν τουλάχιστον θράσος να ασχοληθούμε με τον αθλητισμό με τα όσα διαδραματίστηκαν και διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στην Καρδίτσα. Και φυσικά θα ήταν θαύμα αν ο αθλητισμός και οι αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής γλίτωναν από μία πρωτοφανή θεομηνία που άλλαξε κυριολεκτικά το χάρτη του νομού.

Από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς. Η καταστροφή επεκτείνεται σε όλα τα αθλήματα και τα σωματεία του νομού. Ωστόσο, επειδή αυτή η στήλη καθιερώθηκε στα του μπάσκετ, θα θέλαμε να αποτυπώσουμε όσο πιο συγκεντρωτικά και επακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στο συγκεκριμένο άθλημα στο νομό μας.

Το κλειστό γυμναστήριο της Καρδίτσας στο στάδιο (παλαιό κλειστό όπως το ονομάζουμε πλέον για να το ξεχωρίζουμε από το νεόδμητο), έχει υποστεί σοβαρές φθορές. Μπορεί να γλίτωσε από τον «Ιανό», δε γλίτωσε όμως από όσους φιλοξενήθηκαν στο χώρο από τον οικισμό της Μαύρικας. Η δυσωδία είναι το λιγότερο που μπορεί κανείς να αναφέρει στο χώρο, καθώς, φθορές σε μεταλλικά αντικείμενα, σκουπίδια, διαλυμένα στρώματα, κιγκλιδώματα, κατεστραμμένες διαφημιστικές πινακίδες, δημιούργησαν ένα χάος μέσα στο χώρο, ενώ το παρκέ διογκώθηκε σε ορισμένα σημεία, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο προς χρήση, αν όχι επιβεβλημένο προς ολική αντικατάσταση. Εάν προχωρήσουμε σε μία τέτοια λύση, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι απαιτείται ένα αρκετά μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο ενδεχομένως αν υπάρχει θα διατεθεί για πολύ σοβαρότερες ζημιές σε υποδομές της πόλης και νοικοκυριά, ενώ κανείς δεν εγγυάται ότι μπορεί να αντικατασταθεί και άμεσα. Αν πάλι το παρκέ μπορεί να συντηρηθεί με την υπάρχουσα κατάσταση, τότε σίγουρα κερδίζεται χρόνος, αλλά όχι ικανός να αναπληρώσει τις προπονήσεις και την προετοιμασία των σωματείων για τη νέα σεζόν που ήδη έχουν μείνει πολύ πίσω. Η επιτομή της αχαριστίας σημειώθηκε την Πέμπτη (24/9), όταν τα συνεργεία του Δήμου εκκένωσαν το χώρο για να τον απολυμάνουν και να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Κάποιοι από τους φιλοξενούμενους επέστρεψαν στο χώρο μετά τις εργασίες και φρόντισαν να αφήσουν το στίγμα τους, δημιουργώντας νέες δυσλειτουργίες.

Σημειώνεται ότι το παλαιό κλειστό χρησιμοποιείται από το τμήμα Ανδρών και Γυναικών του ΣΠΑΚ, από το Ανδρικό τμήμα μπάσκετ της Αναγέννησης, το Γυναικείο τμήμα βόλέϊ της Αναγέννησης, τα Ανδρικά τμήματα μπάσκετ του Απόλλωνα (και το Γυναικείο), του Ολυμπιακού Καρδίτσας και του KBA, ενώ τις πρωινές ώρες χρησιμοποιείται και από τον ΑΣ Καρδίτσας για εκγύμναση των αθλητών (σουτ, ατομική βελτίωση, φυσική κατάσταση), ομάδας που ως γνωστόν συμμετέχει στην Α2 Ανδρών. Τα αποδυτήρια χρησιμοποιούνται από αθλητές ατομικών αγωνισμάτων, όπως για παράδειγμα της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, της Πένυς Τσινοπούλου, του Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ, διακεκριμένων αθλητών που μετρούν παρουσίες σε ευρωπαϊκές, παγκόσμιες διοργανώσεις και ολυμπιάδες.


Τα παραπάνω σωματεία δεν έχουν μείνει αλώβητα από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Μετράνε πληγές ήδη από τον περασμένο Μάρτιο με τη διακοπή των πρωταθλημάτων και της λειτουργίας των ακαδημιών τους ελέω covid. Πλέον, όχι μόνο η αγωνιστική τους προετοιμασία διακόπηκε, όχι μόνο χρειαζόταν εντατικό πρόγραμμα επιστροφής στη δράση μετά από τόσο μεγάλη αποχή, αλλά η αναστολή λειτουργίας των ακαδημιών δημιουργεί προβλήματα ακόμη και στη βιωσιμότητά τους. Με τον κορωνοϊό να είναι εδώ και να δημιουργεί νέες συνθήκες άθλησης, ιδίως στους κλειστούς χώρους και τις ημερομηνίες έναρξης των επίσημων διοργανώσεων που συμμετέχουν τα σωματεία καλαθοσφαίρισης του νομού μας να πλησιάζουν, δε θα πρέπει να αποκλειστεί το γεγονός ενός γενικότερου αλαλούμ, αν οι διοργανώτριες αρχές δεν πάρουν άμεσα, δραστικά μέτρα. Για προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους, ούτε λόγος. Αφενός η λάσπη δεν έχει υποχωρήσει από την πόλη σε αρκετά σημεία, αφετέρου, όσο χειμωνιάζει, τόσο η ορατότητα, όσο και οι καιρικές συνθήκες καθιστούν αδύνατη την όποια αθλητική δραστηριότητα επίσημου σωματείου σε τέτοιους χώρους...εκτός και αν γυρίσουμε σε εποχές δεκαετίας '80!

Πάμε να αναλύσουμε και την κατάσταση που βιώνει κάθε σωματείο μπάσκετ ξεχωριστά στο νομό μας.

Ο ΑΣΚ που βρίσκεται μία βδομάδα πριν από το επίσημο τζάμπολ της Α2, προπονείται πιο αραιά πλέον, όπου βρει και αν βρει! Μιλάμε για ομάδα με εξαψήφιο νούμερο στο μπάτζετ, με σημαντικό πυλώνα εσόδων τις τοπικές επιχειρήσεις και τα διαρκείας. Όπως αντιλαμβάνεστε, με την κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις (κατεστραμμένες στο 90% στην πόλη της Καρδίτσας), έσοδα δεν μπορούν να υπάρξουν. Έσοδα δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε από τα εισιτήρια, αφού τα μέτρα κατά του κορωνοϊού έχουν ως γνωστόν απαγορεύσει την παρουσία κοινού στα γήπεδα. Σε αυτή την κατάσταση, ο ΑΣΚ επιχειρεί να προπονηθεί είτε στα Τρίκαλα, είτε να κάνει φιλικές αναμετρήσεις για να μπορέσει να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμος ενόψει του μαραθωνίου των 30 αγωνιστικών στην Α2! Τη στιγμή που οι αθλητές του μέχρι πριν λίγες ημέρες, δεν είχαν ρεύμα, δεν είχαν νερό, υπέστησαν καταστροφές σε περιουσίες τους ελέω «Ιανού»! Και όλα αυτά σε ένα ρόστερ που φέτος δεν έχει, θα λέγαμε, μεγάλη ευελιξία σε ό,τι αφορά την ποσότητα και όχι την ποιότητά του και που ενδεχομένως θα χρειαστούν όλοι οι παίχτες, αν όχι και 1-2 ακόμη να προστεθούν για να βγει η χρονιά σε «ανάσες» και σε απρόοπτα (π.χ. τραυματισμούς, ο μη γέννοιτο).


Όλα αυτά συμβαίνουν στον ΑΣΚ που καλείται να βρει λύσεις και στο θέμα της έδρας. Το νέο κλειστό γυμναστήριο, ένα γήπεδο που εγκαινιάστηκε μόλις πέρυσι τον Οκτώβριο και ο περιβάλλων χώρος του ολοκληρώθηκε μόλις πριν δύο μήνες, υπέστη σημαντικότατες ζημιές. Μπορεί οι αντλίες να έκαναν το θαύμα τους και οι άνθρωποι του δήμου να πάλεψαν για να μην περάσει το νερό στην κεντρική σάλα και στο παρκέ, όμως η λάσπη στα πέριξ του γηπέδου και σε κάποιους εσωτερικούς χώρους προκάλεσαν μεγάλες φθορές. Οι ηλεκτρολογικές/μηχανολογικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές και οι πίνακες χρειάζονται επιδιόρθωση, αν όχι αντικατάσταση. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, άλλη μία υποδομή, η πιο σύγχρονη του νομού βρίσκεται υπ’ατμόν! Και ξαναλέμε, χρειάζεται κεφάλαιο για να αποκατασταθούν οι ζημιές, το οποίο είναι λογικό να πάει σε άλλους σκοπούς πιο ζωτικής σημασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η Αναγέννηση είδε το κλειστό γυμναστήριο να μην παθαίνει το παραμικρό από τον «Ιανό» αλλά να βάλλεται από…ενδογενείς παράγοντες. Και αυτό ίσως είναι το πλέον οξύμωρο της υπόθεσης για έναν χώρο που θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να εξυπηρετεί όλα τα σωματεία που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Φυσικά μετράει τις δικές της πληγές σε έσοδα αλλά και σε περιουσίες διοικούντων της, επιχειρήσεις που στηρίζουν τη φετινή προσπάθεια αλλά και αθλητών που αυτή τη στιγμή μόνο μυαλό και ψυχολογία για μπάσκετ δεν έχουν, βλέποντας το βιός τους να καταστρέφεται και να μην ξέρουν…κατά πού να κάνουν! Η Αναγέννηση, λοιπόν, έχει εννέα μέρες να προπονηθεί και δεν ξέρει ακόμη πότε θα ξανακάνει προπόνηση, ενώ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κλείνει φιλικά σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από τον «Ιανό», μπας και διατηρήσει ρυθμό και αγωνιστικότητα. Σήμερα θα αγωνιστεί στα Τρίκαλα κόντρα στους Ικάρους, σε ένα ματς που περισσότερο θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα (θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της Καρδίτσας), παρά αγωνιστικό. Μέσα σε όλα αυτά, η Αναγέννηση βρήκε πάντως το σθένος να κάνει και την τελευταία μεταγραφή της. Πρόκειται για τον Σαββόγλου, αθλητή που έρχεται με την ιδιότητα του φοιτητή στην Καρδίτσα, προερχόμενος από τη Δάφνη.

Οι Τιτάνες είδαν το κλειστό του Παλαμά μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που μας πέρασε, να μετατρέπεται σε χώρο φιλοξενίας πλημμυροπαθών. Ο Δήμος Παλαμά λειτούργησε ως όφειλε σε αυτή την περίπτωση και οι Τιτάνες έχασαν μέρος των προπονήσεων. Πάντως, αυτό το Σαββατοκύριακο μετέβησαν στο Βόλο για δυνατό φιλικό τουρνουά, όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενο τεύχος της στήλης.

Στην καλύτερη μοίρα φαίνεται να βρίσκεται ο Γ.Σ. Σοφάδων. Η περιοχή των Σοφάδων επλήγη από τον κυκλώνα, κυρίως σε καλλιέργειες, όμως το κλειστό γυμναστήριο των Σοφάδων δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά. Απόρροια αυτού, η κανονική διεξαγωγή του αγώνα κυπέλλου του ΓΣΣ χθες (26/9) με αντίπαλο την ΕΑΛ. Μάλιστα, ο Γυμναστικός δείχνει να δυναμώνει αγωνιστικά, καθώς όχι μόνο βρίσκει ρυθμό και ανεβάζει «στροφές» ενόψει πρεμιέρας Α1 ΕΣΚΑΘ (3/10) αλλά ενισχύεται, καθώς στο δυναμικό της θα προστεθούν ο Αποστόλης Νικολάου, όπως σας έχει ενημερώσει εδώ και καιρό αυτή η στήλη αλλά και ο Σιαμέτης που αποχώρησε από τον Μύτικα Λάρισας, ομάδα που διαλύθηκε και δε θα κατέλθει στο προσεχές πρωτάθλημα της Α1. Σίγουρα, όμως και ο Γ.Σ. Σοφάδων μετρά απώλειες από εισροές εσόδων από χορηγούς και φυσικά κάρτες οικονομικής ενίσχυσης, καλούμενος να διαχειριστεί τα έξοδα ενός αξιόλογου ρόστερ σε μία δύσκολη χρονιά.


Πάμε και στα σωματεία της Α2 ΕΣΚΑΘ, όπου εδώ, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, το πρόβλημα είναι ίσως το σοβαρότερο σε ό,τι αφορά την έναρξη του πρωταθλήματος. Στο 2ο Όμιλο, οι τέσσερις από τις δέκα ομάδες είναι από το νομό Καρδίτσας. Και όχι απλά από το νομό, αλλά από τις περιοχές που ο «Ιανός» δεν άφησε…σε χλωρό κλαρί. Μιλάμε για τον Γ.Σ. Μουζακίου & Περιχώρων «Γ. Πασιαλής», τον Απόλλωνα, τον Ολυμπιακό Καρδίτσας και το KBA (Ακαδημία Αθλητών Καρδίτσας). Οι τρεις ομάδες από την πόλη της Καρδίτσας φιλοξενούνται στο παλαιό κλειστό, επομένως δεν έχουν έδρα, δεν προπονούνται, δεν ξέρουν πώς θα μπορέσουν να πορευθούν από οικονομικής άποψης, αφού βασίζονται σε χορηγούς και ακαδημίες. Με το πρωτάθλημα να ξεκινά σε δύο εβδομάδες, τίθεται ακόμη και το ζήτημα για το πού θα οριστούν οι αγώνες τους, αφού κυριολεκτικά δεν έχουν έδρα! Το ίδιο ισχύσει και για το σωματείο του Μουζακίου. Η περιοχή ήταν η πρώτη που επισκέφτηκε ο κυκλώνας και πέραν από τις ζημιές σε ολόκληρο το δήμο αλλά και τη γειτονική Αργιθέα (υποχώρησαν υποδομές όπως γέφυρες, το κέντρο υγείας, σπίτια), η τοπική κοινωνία βρίσκεται ακόμη σε πένθος από το συνταρακτικό θάνατο της 43χρονης φαρμακοποιού. Το κλειστό γυμναστήριο Μουζακίου δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, όμως αντιμετωπίζει πρόβλημα ηλεκτροδότησης και κανείς δεν ξέρει πότε θα αποκατασταθεί. Μιλάμε για ένα γυμναστήριο που παραδόθηκε το 2015, φιλοξενεί την Αντρική ομάδα μπάσκετ του Γ.Σ. Μουζακίου, τα τμήματα υποδομής του, τη Γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Συλλόγου και τις υποδομές του και τον Γ.Σ. Γόμφων, ομάδα που αγωνίζεται φέτος στη Γ’ Εθνική και τις υποδομές του.

Στο Μουζάκι, οι προπονήσεις από την Παρασκευή (18/9) έχουν σταματήσει, κανείς δεν ξέρει πότε θα δοθεί προς χρήση ξανά το κλειστό και άλλη περιοχή για να στεγάσει τις ομάδες δεν υπάρχει. Στην Καρδίτσα τα γήπεδα είναι υπό επισκευή και στα Τρίκαλα, η πληρότητα δεν επιτρέπει τη φιλοξενία των σωματείων του Μουζακίου ούτε για προπονήσεις, ούτε για επίσημα ματς. Πέραν των παραπάνω, απαιτείται η απόσταση 23 χιλιομέτρων που απέχει το Μουζάκι από τα Τρίκαλα, που σε καθημερινή βάση καθιστά εξοντωτική τη βιωσιμότητα ερασιτεχνικού σωματείου.

Η παρουσία, τεσσάρων ομάδων του νομού μας στην Α2 ΕΣΚΑΘ και η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων μπορεί κάλλιστα να τινάξει στον «αέρα» το πρωτάθλημα που αρχίζει στις 10 Οκτωβρίου! Αν για παράδειγμα η διοργανώτρια αρχή αποφασίσει αναβολή των αγώνων που συμμετέχουν ομάδες της Καρδίτσας και όχι μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του πρωταθλήματος, τότε το αδιέξοδο είναι ακόμη μεγαλύτερο. Μία αγωνιστική μπορεί να περιλαμβάνει τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια στα οποία οι ομάδες της Καρδίτσας δεν αγωνίζονται μεταξύ τους, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διεξαχθεί μία αγωνιστική με μόνο ένα ματς στο πρόγραμμα! Και να αναζητεί στη συνέχεια μέσα στη χρονιά, εν μέσω κορωνοϊού η διοργανώτρια αρχή ημερομηνίες για εξ’αναβολής αναμετρήσεις σε βάθος 1,2 ή 3 αγωνιστικών! Πού να βρεθούν ώρες και ημέρες για τόσα ματς; Με μία πρόχειρη ματιά, εάν χρειαστεί αναβολή των πρώτων τριών αγωνιστικών για τις ομάδες του νομού Καρδίτσας στην Α2 ΕΣΚΑΘ, τότε μιλάμε για 10 (!!!) ματς! Άντε να συνεννοηθούν μετά οι ομάδες να παίξουν μεσοβδόμαδα, άντε να βρεθούν ημέρες, άντε να βρεθούν γήπεδα, όταν υπάρχουν δεν υπάρχουν κοινές έδρες. Πέραν όλων των παραπάνω, δημιουργείται και ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, αυτό της ετοιμότητας των άλλων ομάδων της Α2 ΕΣΚΑΘ, έναντι των ομάδων της Καρδίτσας που σαφώς θα είναι μεγαλύτερη. Είναι διαφορετικό να προπονείσαι καθημερινά σε κανονικές συνθήκες, να αρχίσει το πρωτάθλημα και να δίνεις κανονικά τα ματς σου, και διαφορετικό να ξεκινήσεις Νοέμβριο να αγωνίζεσαι και να προσπαθείς να διαχειριστείς ανάσες, ομοιογένεια και άλλα ακόμη προβλήματα που θα δημιουργήσουν μειονεκτήματα στα Καρδιτσιώτικα σωματεία για τους στόχους τους. Όλα αυτά σε ένα πρωτάθλημα 18 αγωνιστικών που υποβιβάζονται σίγουρα 4, αν όχι 5 ομάδες στη Β’ ΕΣΚΑΘ (από τις 10)!

Είναι σημαντικό να δούμε ότι ημερολογιακά, η ΕΣΚΑΘ έχει το περιθώριο να αποφασίσει μετάθεση της έναρξης του πρωταθλήματος της Α2 κατηγορίας, τουλάχιστον κατά δύο εβδομάδες. Η Α1 ΕΣΚΑΘ, το πρόγραμμα της οποίας έχει δημοσιευθεί, ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώνεται στις 20 Μαρτίου 2021. Και μετά ακολουθούν τα πλέϊ-οφ που μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα! Ένα πρωτάθλημα 22 αγωνιστικών εβδομάδων που θα επεκταθεί στη συνέχεια λόγω των πλέι-οφ ανόδου.


Η Α2 ΕΣΚΑΘ, όχι μόνο έχει 18 -μόλις- αγωνιστικές εβδομάδες (θυμηθείτε το πλήρες πρόγραμμα ΕΔΩ), αλλά δεν υποβάλλεται στη διαδικασία των πλέι-οφ. Κοινώς, μετά τις 18 αγωνιστικές, το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται με άνοδο και υποβιβασμούς. Υπάρχει λοιπόν η ευελιξία σε ημερομηνίες να μετατεθεί από το να γίνουν μαζικές αναβολές με κομφούζιο και σοβαρές επιπτώσεις στην αγωνιστικότητα, ακόμη και στη συμμετοχή των ομάδων της Καρδίτσας στο πρωτάθλημα.

Κάπως έτσι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα, διότι ήδη η Α1 κατηγορία μετρά την αποχώρηση του Μύτικα Λάρισας, την τελευταία στιγμή πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, ενώ και η αποχώρηση της Φαλώρειας από την Α2, δημιούργησε πρωτάθλημα 10 ομάδων στον 2ο Όμιλο. Για να αποφευχθούν δυσμενέστερα σενάρια, η επιστολή των τεσσάρων σωματείων του νομού Καρδίτσας προς την ΕΣΚΑΘ, θα πρέπει σοβαρά να ληφθεί υπόψη. Υπάρχουν φυσικά και οι μη μετρήσιμες ζημιές, οι ψυχολογικές επιπτώσεις που απέφερε όλη αυτή η κατάσταση που πραγματικά φέρνουν το μπάσκετ σε δεύτερη μοίρα. Ίσως και γι’αυτές θα πρέπει να υπάρξει επιείκεια και κατανόηση από την τοπική Ένωση, σε μία χρονιά εκλογών στην Ομοσπονδία.

Το ίδια προβλήματα ισχύουν ασφαλώς και για τη Γυναικεία ομάδα του Απόλλωνα Καρδίτσας που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΘ, χωρίς να έχει ακόμη προπονητική στέγη. Είναι βέβαια ένα πρωτάθλημα που ξεκινά πάντα αρχές Νοεμβρίου, όμως απαιτείται και περίοδος αγωνιστικής προετοιμασίας. Καμία ομάδα, ειδικά όταν μάλιστα έχει αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, δεν ξεκινά έναν επίσημο θεσμό, χωρίς προετοιμασία, χωρίς απόκτηση φυσικής κατάστασης, ρυθμού και «χημείας».

Όσον αφορά τους Γόμφους που αναφερθήκαμε πιο πάνω, πρόκειται για μία ομάδα που έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να δομήσει ένα ρόστερ αντάξιο της Γ’ Εθνικής. Θα είναι πολύ δύσκολο εάν δε βρει άμεσα χώρο για μόνιμες προπονήσεις να αντεπεξέλθει στο μαραθώνιο του 4ου Ομίλου που περιλαμβάνει συνεχώς τοπικά ντέρμπι. Όπως αυτό της πρεμιέρας, όπου οι Γόμφοι σε τρεις βδομάδες από σήμερα (17/10) καλούνται να αντιμετωπίσουν στον Παλαμά τους Τιτάνες. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει προσπάθειες για προπονήσεις στα γειτονικά Τρίκαλα, κυρίως με παραχώρηση ωρών από τις τοπικές ομάδες του γειτονικού νομού. Αυτό όμως δύσκολα θα συνεχιστεί, όπως επίσης το να προσπαθεί μία ομάδα να διατηρηθεί σε αγωνιστική κατάσταση εν μέσω προετοιμασίας, μόνο με φιλικά παιχνίδια. Όλα αυτά τη στιγμή που το ρόστερ των «Βουβαλιών» δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού αναζητείται ένας παίχτης στη ρακέτα, μιας και ο Τάσος Στρακάτσαλος αναμένεται να κάνει ένα «διάλειμμα» φέτος από την αγωνιστική δράση λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, ενώ και ο Μάκης Τσίγγας, λόγω επαγγέλματος θα βρίσκεται μακριά και συγκεκριμένα στη Χίο, όπου αναμένεται να αγωνιστεί στον ΒΑΟΛ Χίου.

Λέγαμε μεταξύ αμηχανίας, ματαιοδοξίας και της αίσθησης του απόλυτου κενού μέσα μας μετά τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή μας για την καταστροφή στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι περισσότερες υπέστησαν ζημιές, άλλες σοβαρές, άλλες αμελητέες. Αυτή η ΡΗΜΑΔΑ η Ανατολική κερκίδα του ΔΑΚ της Καρδίτσας που βρίσκεται…υπό κατάρρευση από το 2006 έως σήμερα, δεν μπορούσε να υποχωρήσει μπας και ξαναφτιαχτεί από το μηδέν; Διότι να γκρεμιστεί και να φτιαχτεί ξανά δεν το βλέπουμε να γίνεται ποτέ, ειδικά μετά τα όσα πρέπει να γίνουν -κατά προτεραιότητα- στην πόλη, μετά τη θεομηνία.

Ο αθλητισμός μοιάζει με διέξοδο από αυτή τη «μαυρίλα», από αυτή την απέραντη δυστυχία που γέμισε όλους τους Καρδιτσιώτες μετά τα γεγονότα της 18ης Σεπτεμβρίου που δύσκολα θα ξεχαστούν και η ημερομηνία δύσκολα δε θα αποτελέσει άξια αναφοράς για τους ιστορικούς του παρόντος και του μέλλοντος...


Αλλά ρωτάμε: Ποιος παράγοντας, ποιος επαγγελματίας που ψάχνει οικονομική και κυρίως ψυχική δύναμη να επανεκκινήσει την επιχείρησή του, θα βρει χρόνο, διάθεση και χρήμα να στηρίξει ένα ερασιτεχνικό σωματείο, έναν αθλητικό σύλλογο; Πού θα βρεθούν πόροι για να επιστρέψει ο αθλητισμός της περιοχής στην κανονικότητα;


Συνοψίζοντας:

Υπάρχει ολική καταστροφή υποδομών, επιχειρηματιών της πόλης, αγροτών, κτηνοτρόφων και πολλών κατοικιών.

Αποζημιώσεις εξήγγειλε η κυβέρνηση, που το ύψος τους σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να ανατρέψει την κατάσταση.

Αλλά για ποιες αποζημιώσεις μιλάμε; Στην Χαλκιδική έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα δεν είδαν το χρώμα του χρήματος. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι εμείς θα έχουμε καλύτερη μοίρα; Συγκλονιστική είναι η βοήθεια από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, πράγματι προσφέρονται λύσεις σε προσωρινά αλλά άκρως σημαντικά ζητήματα και μακάρι να συνεχιστούν οι προσπάθειες, αλλά εδώ χρειάζεται ρευστό. Πολύ ρευστό. Διαφορετικά να το κλείσουμε το μαγαζί να πάμε όλοι στην πρωτεύουσα.


Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η βοήθεια του κράτους θα είναι άμεση για να σώσει την κατάσταση. Πιστεύω μόνο στον Καρδιτσιώτη και στο λαό. Φάνηκε περίτρανα αυτές τις μέρες. Με ανθρώπους που δεν επλήγησαν να βοηθούν το διπλανό τους, τον γείτονά τους, με συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου από όλη την επικράτεια, σε εθελοντισμό, εργασίες, προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, οικονομική ενίσχυση. Καιρός λοιπόν ο Καρδιτσιώτης να στηρίξει τον τόπο του. Κομμένα τα ψώνια στην Αθήνα, οι καφέδες και τα ξενύχτια σε άλλους νομούς. Ό,τι ρευστό μπαίνει στο νομό, πρέπει κατά ένα μεγάλο ποσοστό να μένει εδώ. Ήρθε η ώρα να γίνουμε λίγο παραπάνω τοπικιστές απ' ό,τι ήμαστε.