Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Περουλάκης Γιάννης (Πρόεδρος Ε.Α.Λ.): Tι έρχεται στην “AfterCovid” εποχή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

Από τον Περουλάκη Γιάννη, Πρόεδρο της  Ε.Α.Λάρισας - Πήγασος (ΕΑΛ) , πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή:



«Τις τελευταίες εβδομάδες ο SARS-COV-2 έχει αλλάξει σίγουρα την καθημερινότητά και τον προγραμματισμό μας και τείνει να αλλάξει και τον τρόπο που θα ζούμε στο μέλλον.

Δεν υπάρχει τομέας της ζωής μας που δεν έχει επηρεαστεί από την πανδημία που εντελώς ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας και «πάγωσε» κυριολεκτικά τα πάντα. Έτσι και ο αθλητισμός (επαγγελματικός και ερασιτεχνικός) δέχτηκε πλήγμα και το μέλλον θα είναι διαφορετικό από αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα για ορισμένα πράγματα προσωρινά, για κάποια άλλα οριστικά.

Οι εξελίξεις στην οικονομία, θα ορίσουν το μέγεθος αυτού του πλήγματος. Ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό που οι κύριες πηγές εσόδων είναι οι ακαδημίες και οι χορηγοί (μικροί και μεγάλοι) το μέλλον θα είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν.

Χορηγίες για τα ερασιτεχνικά σωματεία προέρχονται από επιχειρήσεις των πόλεων όπου και δραστηριοποιούνται κυρίως. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων έχει μεγάλες και σπανιότερα μικρές απώλειες από την κρίση αυτή. Οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εστίαση αλλά και τον τουρισμό ειδικότερα παρουσιάζουν ήδη μειωμένους τζίρους και οι ειδικοί αναφέρουν πως αν δε συμβεί κάτι συνταρακτικό πολύ άμεσα, οι τζίροι αυτών των επιχειρήσεων θα είναι μειωμένοι έως και 70% ενώ πολλές εξ αυτών δε, δεν θα ανοίξουν ποτέ. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, τέτοιες επιχειρήσεις δε θα μπορέσουν να χορηγήσουν ξανά συλλόγους για τα επόμενα δύο τουλάχιστον χρόνια.

Επίσης στα ομαδικά αθλήματα κάποιων κατηγοριών είχαμε έσοδα από εισιτήρια (λιγότερα ή περισσότερα) τα οποία φαίνεται πως την επόμενη χρονιά θα λείψουν από τα ταμεία των συλλόγων, μιας και τα περισσότερα παιχνίδια, αν όχι όλα, φαίνεται πως θα γίνουν χωρίς φιλάθλους.

Εκτός των παραπάνω οικονομικών συνεπειών που θεωρούνται δεδομένες, αναμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο τις εξελίξεις στην υγεία, για να δούμε τελικά πόσα παιδιά θα βρεθούν στα γυμναστήρια για να στελεχώσουν τις ακαδημίες των συλλόγων που ασχολούνται με αθλήματα που διεξάγονται κυρίως σε κλειστούς χώρους (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, πολεμικές τέχνες, κλπ). Οι ακαδημίες δίνουν οικονομική πνοή στους συλλόγους και εκτός αυτού είναι οι αθλήτριες και αθλητές που θα είναι στα γήπεδα τα επόμενα χρόνια.

Αμοιβές προπονητών, αθλητών και λοιπών εμπλεκομένων είναι σίγουρο πως δε θα μείνουν ανεπηρέαστες.  Όταν ένας οργανισμός (αθλητικός και μη) «αιμορραγεί» δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συνεχίσει να λειτουργεί με δεδομένα άλλων εποχών και στην προκειμένη περίπτωση οικονομικά δεδομένα προ Covid-19. Αν θέλουμε να μείνει ζωντανός ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.Διαφορετικά οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι, απλά δε θα λειτουργήσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται, για τους αθλητές και τις αθλήτριες, τους προπονητές και λοιπούς εμπλεκομένους αλλά και σε γενικότερα σε ότι έχει να κάνει με τη σημασία του αθλητισμού στη γενική υγεία του πληθυσμού αφού η έλλειψη της αθλητικής δραστηριότητας εκτός των άλλων προκαλεί μειωμένη φυσική κατάσταση και αδύναμο ανοσοποιητικό, έλλειψη κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας, κίνδυνο ανάπτυξης στρες και κατάθλιψης και μειωμένη διαχειριστική ικανότητα.

Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και είναι ένα διάστημα που οι σύλλογοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και αναδιοργανωθούν. Η πολιτεία από την πλευρά της πρέπει να δώσει κίνητρα και όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές και διευκολύνσεις στα ερασιτεχνικά σωματεία για να συνεχίσουν να λειτουργούν. Παράβολα, εκμισθώσεις αθλητικών χώρων και λοιπές δαπάνες που σχετίζονται με την τοπική και μη, αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επανεξεταστούν και κατά τη γνώμη μου να παγώσουν για τα επόμενα δύο έτη τουλάχιστον.

Εν κατακλείδι, θα έλεγα πως η πανδημία θα έχει πολύπτυχες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στον αθλητισμό. Η αθλητική κοινότητα καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες καταστάσεις που ως κύριο στόχο θα έχουν εκτός των άλλων τη διαφύλαξη της υγείας. Όπως αναφέρουν πολλοί, ο αγώνας απέναντι στον ιό είναι ένας ακόμα αγώνας με πολλά στοιχεία του αθλητισμού όπως είναι ο συναγωνισμός, ο αγώνας για το αποτέλεσμα, τα έντονα συναισθήματα, η γρήγορη αναπροσαρμογή στα δεδομένα του παιχνιδιού. Σε αυτόν τον αγώνα θα κερδίσει η καλύτερη «ομάδα»!»

Περουλάκης Γιάννης
Πρόεδρος Ε.Α.Λάρισας - Πήγασος (ΕΑΛ)