Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Τι δήλωσαν Φόρος-Κοσμάτος-Σδράκας-Κρομμύδας-Γκουγκουτούδης στο Basketblog.gr για την ολοκλήρωση της Γ' Εθνικής.


Ο χώρος του μπάσκετ και όχι μόνο ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και πολύ συζήτηση γίνεται για το αν θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά τα πρωταθλήματα και πως.
Οι προπονητές της Γ' Εθνικής ανταποκρίθηκαν στο γκάλοπ που διεξήγαγε το Basketblog.gr και κατέθεσαν την άποψη τους (εδώ). Διαβάστε παρακάτω τι απάντησαν οι προπονητές των ομάδων του θεσσαλικού χώρου .

Χάρης Φόρος (Αίολος Τρικάλων): «Θα ήθελα εννοείται να συνεχιστεί το πρωτάθλημα αλλά δεν είναι τι θέλουμε εμείς, είναι τι μπορεί να γίνει. Εφόσον το επιτρέψουν οι ειδικοί, θεωρώ ότι το ιδανικό θα ήταν να τελειώσει το πρωτάθλημα στο γήπεδο αλλά μονο αν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις όπως η υγεία των εμπλεκομένων και η εξασφάλιση οικονομικά αθλητών, προπονητών και διαιτητών.

Αν όλα αυτά ήταν εφικτά νομίζω ο χρόνος 4 εβδομάδων θα ήταν ιδανικός για την προετοιμασία των αθλητών. Εάν το πρωτάθλημα δεν συνεχιστεί για τους λόγους ότι δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες δεν βλέπω κάποιο τρόπο ώστε να μην αδικηθεί κάποια ομάδα που είχε στόχους είτε κάνει πρωταθλητισμό είτε κυνηγάει την παραμονή της».


Γιώργος Κοσμάτος (Νίκη Βόλου): «Είναι δεδομένο ότι ευχή όλων μας είναι να τελειώσουν τα πρωταθλήματα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.θα πρέπει όμως να βάλουμε όλα τα δεδομένα κάτω με γνώμονα την υγεία όλων.Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν θα είναι πολλά αν οι ειδικοί το επιτρέψουν, χωρίς να μπει σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών, οι οποίοι μετά από ένα διάστημα περίπου 2,5 μηνών αποχής θα πρέπει να δώσουν συνεχόμενα ματς και μετά θα έχουν να βγάλουν ολόκληρη αγωνιστική περίοδο χωρίς επαρκή ξεκούραση. Είναι αδύνατο όμως γιατί μιλάμε για μη επαγγελματίες να μπορούν να παίζουνε Κυριακή-Τετάρτη δυο παιχνίδια την εβδομάδα. Σε ένα τέτοιο σενάριο δεν ξέρω πως οι διοικήσεις θα αναζητήσουν οικονομικούς πόρους και πότε θα προλάβουν να κάνουν μεταγραφές για την επόμενη αγωνιστική χρονιά. Συνοψίζοντας νομίζω ότι είναι καλό να τελειώσουν τα πρωταθλήματα ως έχουν.

Θεωρώ ότι έχοντας παίξει τα 2/3 (18 από τους 26 αγωνιστικές) του πρωταθλήματος έχουμε ένα πολύ καλό αντιπροσωπευτικό δείγμα για τις δυνατότητες της κάθε ομάδας ώστε να παρθούν αποφάσεις. Πιστεύω ότι θα πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία, ως έχει, και να γίνει μια προσωρινή αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, για μια ή δυο σεζόν, με τα δεδομένα που φημολογείται ότι θα γίνει, έτσι ώστε να ξαναμπούν οι βάσεις όλων των φορέων του αθλήματος (παίκτες, παράγοντες, διαιτητές, φίλαθλοι), στις συνθήκες μιας νέας κανονικότητας. σίγουρος ότι με διάλογο θα βρεθούν λύσεις για όλους. Ωστόσο πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το καλό όλων των ομάδων των προπονητών και φυσικά και των παικτών οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από όλους».


Κώστας Σδράκας (Ίκαροι Τρικάλων): «Εάν μπορούσε και βέβαια θα ήθελα να τελειώσει το πρωτάθλημα στο γήπεδο...Αλλά νομίζω ότι δεν είναι εφικτό.1-Χρειάζεται τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες προετοιμασίας αλλά και πάλι πρέπει να γίνουν εξετάσεις ιατρικές ότι είναι όλοι υγιείς !!! Πιστεύω ότι είναι το πιο δίκαιο να επικυρωθεί η βαθμολογία αν και μπορεί κάποιες Ομάδες να αδικηθούν αλλά είναι κάτι πρωτόγνωρο και χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις. Ελπίζω να είναι για το καλό του ΜΠΑΣΚΕΤ και των ομάδων».


Βασίλης Κρομμύδας (Αναγέννηση Καρδίτσας):
«Προφανώς και όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού από όποιο πόστο και να τον υπηρετούν θα ήθελαν πάντα τα πρωταθλήματα να ξεκινάνε και να τελειώνουν στους αγωνιστικούς χώρους,άρα είναι φαντάζομαι αυτονόητο όλοι να θέλουμε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα αν βέβαια υπάρχουν οι συνθήκες να γίνει αυτό.

Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να δω πως θα γίνει να συνεχιστεί το πρωτάθλημα μετά από δύο μήνες αποχή από σχεδόν κάθε αθλητική δραστηριότητα για τους παίκτες μας ειδικά στις δικές μας κατηγορίες που δεν είναι επαγγελματίες.

Για να μπορέσει το πρωτάθλημα να συνεχιστεί πρέπει να διασφαλίσει λοιπόν η υγεία των παικτών πάνω από όλα και μετά η ικανότητα των ομάδων να βρουν τους πόρους ώστε να γίνουν τα υπόλοιπα ματς χωρίς αυτό να αποτελέσει τροχοπέδη για την οργάνωση και στελέχωση των ομάδων για την νέα χρονιά....

Αν τώρα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα όλα τα προβλήματα, κάτι το οποίο δεν βλέπω το πώς θα μπορούσε να γίνει, θεωρώ ότι οι παίκτες θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20-25 προπονήσεις ώστε να μπουν σε διαδικασία αγώνων χωρίς να έχουμε το άγχος πιθανού τραυματισμού..Άρα θα θέλαμε σίγουρα ένα διάστημα 4 εβδομάδων για την προετοιμασία των παικτών και η αλήθεια είναι πως είμαστε από τις πολύ τυχερές ομάδες που έχουμε έναν καταπληκτικό γυμναστή τον κύριο Θοδωρή Δίκαρο ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά με τους παίκτες!

Η επικύρωση της βαθμολογίας θα είναι από ότι βλέπω κάτι που θα γίνει αναπόφευκτα όσο άδικη κ να δείχνει για αρκετές ομάδες .. βέβαια τίποτα δεν είναι δίκαιο ούτε οι συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά με τον εγκλεισμό .Ίσως μια ακύρωση της χρονιάς ώστε να μην πέσει καμία ομάδα να ήταν κάτι πιο δίκαιο γιατί οι ομάδες που βρίσκονται στη κορυφή νομίζω ξεκάθαρα πως θα αλλάξουν κατηγορία γιατί πολλές ομάδες δεν θα αντέξουν την κατηγορία που παίζουν .Ότι και να γίνει ότι απόφαση και να παρθεί πρέπει να είναι άμεση ώστε να έχουν οι ομάδες χρόνο να ετοιμάσουν το πιο δύσκολο αύριο που έχουν ζήσει μέχρι σήμερα!!!!».

Παναγιώτης Γκουγκουτούδης (Τιτάνες Παλαμά): «Η θέληση για την πολυπόθητη επιστροφή της κανονικότητας στις ζωές μας, είναι δεδομένη και έντονη. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και σε σχέση με το άθλημα. Υπάρχει προσμονή για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων, ωστόσο παράλληλα προβληματίζομαι δεδομένου πως ακόμα δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος που προκλήθηκε με την πανδημική κρίση.

Εάν και εφόσον λοιπόν οι συνθήκες το επιτρέπουν, φυσικά και θα ήθελα να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα. Αν, για οποιονδήποτε λόγο δεν προκύψει ολοκλήρωση του πρωταθλήματος τότε θεωρώ ότι, όποια ενδεχόμενη απόφαση επικαιροποίησης μιας ημιτελούς διαδικασίας, εγείρει σοβαρά επιχειρήματα αμφισβήτησης αυτής λόγω καταφανών αδικιών σε κάποιες από τις ομάδες που επηρεάζονται καταλυτικά.

Τώρα για να απαντήσω στο υποθετικό σας ερώτημα περί του χρόνου που θα απαιτηθεί προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου τα πρωταθλήματα, θεωρώ πως είναι απολύτως λογικό να αντιμετωπίσουμε την συνθήκη σαν έναρξη μετά από μακρά αποχή των αθλητών. Οι λόγοι είναι πρόδηλα γνωστοί, και έχουν να κάνουν πρωτίστως με την ασφάλεια των αθλητών και την προσπάθεια για μείωση του κινδύνου να προκύψουν τραυματισμοί. Επομένως είναι εύλογο να υπολογίσουμε ένα διάστημα 6-8 εβδομάδων προ αγωνιστικής περιόδου προτού μπούμε στην ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της τρέχουσας περιόδου.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως είναι σωστή η επικαιροποίησης μιας ημιτελούς διαδικασίας. Υπάρχουν δύο ξεκάθαροι δρόμοι- αποφάσεις. Είτε να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, είτε να θεωρηθεί ως μη γενόμενο το εν λόγω πρωτάθλημα.

Προσωπικά θεωρώ πως το δικαιότερο είναι να ολοκληρωθεί μεταγενέστερα το πρωτάθλημα. Σίγουρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουν διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό οι αγωνιστικές ισορροπίες μεταξύ των ομάδων, ωστόσο αυτό αποτελεί μία συνθήκη την οποία θα κληθούν, οριζόντια, να αντιμετωπίσουν όλα τα σωματεία».