Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Ευρωπαϊκό Κορασίδων : Ελλάδα-Πολωνία 68-56. Δηλώσεις Καλτσίδου-Παπαδοπούλου-Κυριακάκη (φώτο)

Η Εθνική Κορασίδων έκανε την ανατροπή στην τελευταία περίοδο, από το -13 βρέθηκε στο +10 και τελικά πήρε τη νίκη με 68-56  στην τρίτη και τελευταία αγωνιστική της Α’ Φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U16 στα Σκόπια.
Με double double άφησαν το παρκέ Μποσγανά (23π, 10ρ) και Γρηγοροπούλου με εντυπωσιακή συγκομιδκή στα ριμπάουντ (19π, 18ρ). Στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη Λετονία (26/8, 17.30, youtube.com/fiba).

Ένα κακό διάστημα στη δεύτερη περίοδο ήταν αυτή που στοίχισε περισσότερο στην ελληνική ομάδα. Μετά ένα πρώτο ισορροπημένο δεκάλεπτο (17-20, 10’) η Πολωνία συνέχισε να πιέζει σε όλο το γήπεδο και να προσπαθεί να περιορίσει όσο γίνεται την Έλενα Μποσγανά. Παράλληηλα, βρήκε εύστοχα μακρινά σουτ και επιθετικά ριμπάουντ (δέκα στο πρώτο ημίχρονο) για να φτάσει στο 21-31 (17’30’’). Η Ελλάδα προσπάθησε να απαντήσει, μείωσε (27-31, 19’), αλλά με την έναρξη της τρίτης περιόδου η απόσταση μεγάλωσε και πάλι (31-44, 22’20’’).

Η ελληνική ομάδα συνέχισε την προσπάθειά της, μείωσε τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (40-49, 29’) και πλησίασε λίγο περισσότερο (46-53, 34’30’’). Μποσγανά και Γρηγοροπούλου διαμόρφωσαν το 53-55 (36’20’’) με την εικόνα του παιχνιδιού να έχει αλλάξει. Ο ρυθμός και ο ενθουσιασμός είχαν περάσει πλέον σε ελληνικά χέρια. Η Μποσγανά έδωσε το προβάδισμα (56-55, 36’47’’), Γρηγοροπούλου και Πολυμένη ακολούθησαν σε επίθεση, ενώ στην άμυνα η αποτελεσματικότητα ανέβηκε κατακόρυφα, για να φτάσουμε στο 66-56 (38’46’’) και το τελικό 68-56.

Διαιτητές: Κούκελτσικ (Σλοβακία), Μιλίτσεβιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Τσέντερ (Ρουμανία)

Δεκάλεπτα: 17-20, 27-36, 42-52, 68-56

Ελλάδα (Μπακογεώργος): Μπσογανά 23, Δασκουλίδου 7, Γρηγοροπούλου 19, Πολυμένη 8, Θεοδοσουλάκη 4, Καρατάσιου, Κουκή 1, Κυριακάκη 6, Παπαδοπούλου, Πρίφτη

Η στατιστική της αναμέτρησης: http://www.fiba.basketball/europe/u16women/2019/game/1808/Greece-Poland#tab=boxscore

Δηλώσεις
Καλτσίδου: «Είμαι περήφανη που είμαι μέλος της ομάδας αυτής»

Η Στέλλα Καλτσίδου έχει ζήσει πολλές ανάλογες ανατροπές στην καριέρα της ως αθλήτρια. Σήμερα ήρθε η ώρα να τη ζήσει για πρώτη φορά ως μέλος του τεχνικού επιτελείου μιας ομάδας, καθώς είναι συνεργάτης του Δημήτρη Μπακογεώργου στον αγώνα της Ελλάδας με την Πολωνία.
«Δεν ξεκινήσαμε καθόλου συγκετνρωμένα, δεν κάναμε τίποτα από αυτά που είχαμε πει για το πως θα αντιμετωπίσουμε το παιχνίδι. Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί. Παρά το ότι οι Πολωνές ήταν πιο κουρασμένες θεωρητικά από εμάς, αφού έπαιζαν πιο αργά χθες το βράδυ, πήραν τα επιθετικά ριμπάουντ, σούταραν καλά και ήταν ιδιαίτερα εύστοχες στα μακρινά σουτ. Εμείς δείχναμε να βρισκόμαστε μια ταχύτητα πίσω. Παρόλα αυτά, στο τέταρτο δεκάλεπτο, στις αρχές, συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να εμφανιστούμε στο γήπεδο. Τα κορίτσια έκαναν μια απίστευτη προσπάθεια, έβγαλαν όλη την ενέργεια και το πάθος που έχουν ως γνήσια ελληνική ομάδα και νομίζω πως έδειξαν τι ομάδα είμαστε πραγματικά, τι μπάσκετ και τι άμυνα μπορούμε να παίξουμε. Πολλοί θα μας θεωρούσαν τελειωμένες, αλλά τα κορίτσια είναι μαχήτριες. Αν κρατάμε κάτι είναι σίγουρα αυτό το πνεύμα που έβγαλαν στο τελευταίο δεκάλεπτο και το ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να παίζουμε έτσι από το πρώτο λεπτό, γιατί δεν θα μπορούμε πάντα να «γυρίζουμε» τα παιχνίδια».

Η Καλτσίδου έχει ήδη μια πρώτη εικόνα και από την επόμενη αντίπαλο της ελληνικής ομάδας, τη Λετονία: «Είναι πολύ καλύτερη ομάδα από την Πολωνία. Από την άλλη βρισκόμαστε στην Α’ Κατηγορία, κάτι που σημαίνει πως όλες οι ομάδες είναι πολύ καλές, πιο ποιοτικές. Η Λετονία παίζει γρήγορο μπάσκετ, σουτάρουν όλες από μακριά, όπως όλες οι λετονικές ομάδες, τρέχουν πάνω κάτω και είναι σκληρές στην άμυνα. Θα πρέπει να ελέγξουμε το ρυθμό, να βάλουμε τα κορμιά μας ώστε να παίξουν εκεί που θέλουμε εμείς, να έχουμε μυαλό στην επίθεση και υπομονή μέχρι να βρούμε τις καλύτερες επιλογές. Και φυσικά χρειάζεται πάθος και καρδιά. Είναι ένα νοκ άουτ παιχνίδι και χρειάζονται όλα. Είναι ένας τελικός και ένα ουσιαστικό παιχνίδι, αφού μια νίκη δίνει πολλά».

Πώς βιώνει η ίδια όλο αυτό, έξω πλέον από τις γραμμές και όχι μέσα από αυτές; «Θα πω μόνο ένα πράγμα, αυτό που είπα και στα κορίτσια σήμερα, βλέποντάς τες να βγάζουν αυτή την εικόνα. Είμαι περήφανη που είμαι μέλος της ομάδας αυτής και που ένιωσα όπως ένιωθα ως αθλήτρια. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».

Παπαδοπούλου: «Βγάλαμε καρδιά όταν χρειάστηκε»
Η Δανάη Παπαδοπούλου, ο ένας από τους δύο πύργους της Εθνικής Ομάδας, ξέρει πολύ καλά και από τις προηγούμενες συμμετοχές της σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πως τίποτα δεν τελειώνει αν δεν ακουστεί η κόρνα, τίποτα δεν τελειώνει με μια νίκη στη μέση εντός τουρνουά.

«Νικήσαμε την Πολωνία γιατί βγάλαμε καρδιά και κάναμε στο τελευταίο δεκάλεπτο, αυτό έπρεπε να είχαμε κάνει από την αρχή του παιχνιδιού». Τι ήταν αυτό που έπρεπε να είχε κάνει η ομάδα; «Πιέσαμε στην άμυνα, κάναμε κάποια κλεψίματα και πήραμε το παιχνίδι, γιατί αυτά μας έδωσαν το εύκολο καλάθι μπροστά και γιατί πήραμε και τα ριμπάουντ. Κυρίως μειώσαμε τα επιθετικά ριμπάουντ του αντιπάλου μας».

Η συνέχεια γράφει «Λετονία» σε έναν αγώνα που θα γίνει μεθαύριο (26/8) και μπορεί να δώσει μια θέση στους προημιτελικούς στην ελληνική ομάδα: «Κάθε παιχνίδι είναι τελικός. Δεν τελειώνει κάτι με αυτή τη νίκη, ούτε και τελειώνει το τουρνουά. Όλα τα παιχνίδια είναι ντέρμπι στην Α’ Κατηγορία. Κάθε αγώνας είναι δύσκολος. Αν με τη Λετονία παίξουμε όπως παίξαμε σήμερα στο τέταρτο δεκάλεπτο, με καρδιά, τότε όλα μπορεί να γίνουν».

Κυριακάκη: «Μεγαλώνουμε με τέτοιες νίκες»
Η Εθνική Κορασίδων βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και πολλοί πίστεψαν πως δεν θα μπορούσε να κάνει την ανατροπή. Και όμως... Με ένα 26-4 από το -13 βρέθηκε στο +12 και πήρε τη νίκη από την Πολωνία. Για την Λυδία Κυριακάκη τα πράγματα ήταν μάλλον απλά.

«Στο τελευταίο δεκάλεπτο παίξαμε με καρδιά και ακούσαμε αυτά που είχαν πει οι προπονητές μας. Καταφέραμε να παίξουμε καλή άμυνα, όπως έπρεπε και μετά ήρθε και η επίθεση, ήρθαν και τα εύκολα καλάθια, βρήκαμε όλες τις λύσεις που ήταν απαραίτητες».

Η Κυριακάκη έχει και την ειλικρίνεια που συνοδεύει πολλές φορές την ηλικία: «Ναι, δεν μπορώ να πω πως κάναμε αυτά που είχαν πει οι προπονητές μας στα πρώτα λεπτά. Δεν ήμασταν καθόλου συγκεντρωμένες, τις αφήσαμε να πάρουν πολλά ριμπάουντ που δεν έπρεπε. Αισθανόμασταν έτοιμες, δεν είχαμε άγχος, πέρα από το συνηθισμένο κάθε αγώνα, αλλά δεν είχαμε καθόλου συγκέντρωση».

Ήταν μια νίκη που ήρθε δύσκολα και μέσα από διαφορές μεγάλες στη διάρκεια του αγώνα, από αυτά που βοηθούν τελικά μια ομάδα: «Ναι... Έτσι είναι... Μεγαλώνουμε με τέτοιους αγώνες και τέτοιες νίκες, μαθαίνουμε, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό: Τέτοιοι αγώνες μας ενώνουν ακόμη περισσότερο από ότι είμαστε ήδη. Η ομάδα είναι πιο ενωμένη από ποτέ».

Η συνέχεια δεν είναι εύκολη, καθώς «παραμονεύει» το πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι της διοργάνωσης. Με αντίπαλο τη Λετονία: «Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και θέλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας, να παίξουμε με καρδιά και τον τρόπο που παίξαμε στο τελευταίο δεκάλεπτο με την Πολωνία για να πάρουμε τη νίκη που θα μας οδηγήσει στους προημιτελικούς».