Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ήττα απο την Γαλλία με 80-55 για την Εθνική Εφήβων. Δηλώσεις Βλασσόπουλου, Κουρτίδη, Κάδρα


Δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί τη Γαλλία η Εθνική Ελλάδος U18 στο κατάμεστο κλειστό της Νέας Ιωνίας και έχασε με 80-55 για τη 2η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Ευρωμπάσκετ Εφήβων, μένοντας πίσω στο ημίχρονο με 45-22.



Οι Γάλλοι, ένα από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό, ήταν πιο δυνατοί, πιο αθλητικοί, πιο ψηλοί, πήραν τα ριμπάουντ, πίεσαν στην μπάλα και έκαναν κλεψίματα και επέβαλαν πλήρως τον ρυθμό τους ειδικά στο πρώτο μέρος, που τελείωσε με 23 πόντους διαφορά υπέρ τους. Στην επανάληψη οι διεθνείς μας έβγαλαν αντίδραση και τουλάχιστον δε μεγάλωσε παρά ελάχιστα η διαφορά.

Πλέον το συγκρότημα του Γιώργου Βλασσόπουλου θα διεκδικήσει τη Δευτέρα (21:15) τη νίκη απέναντι στη Σλοβενία, προκειμένου να τερματίσει δεύτερη.

Η Γαλλία έπιασε από το λαιμό εξ αρχής την Εθνική (2-10) και παρά την προσωρινή αντίδραση (8-10) κυριάρχησε πλήρως στο πρώτο ημίχρονο. Εκμεταλλευόμενη την υπεροχή της σε αθλητικότητα και ύψη, οδήγησε την ελληνική ομάδα σε 15 λάθη, πήρε αμέτρητους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και ανανέωνε διαρκώς τις επιθέσεις της, με αποτέλεσμα το -26 (19-45) λίγο πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Παίζοντας πιο επιθετική άμυνα και πληρώνοντας τους «τρικολόρ» με το ίδιο νόμισμα, η Εθνική κατάφερε να πλησιάσει στους 16 (35-51) στα μισά της τρίτης περιόδου. Όμως και πάλι η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε τα λάθη και την αστοχία των διεθνών κλείνοντας το δεκάλεπτο στο +20 (41-61) και εξασφαλίζοντας ουσιαστικά πρόωρα τη νίκη. Στην τέταρτη περίοδο η διαφορά έφτασε και στους 27 για τους «τρικολόρ».

Δεκάλεπτα: 13-22, 22-45, 41-61, 55-80.

Ελλάδα (Βλασσόπουλος): Σωτηρίου 15, Κουρτίδης 5, Καράμπελας 5, Νικολαϊδης 6, Κλωνάρας 5, Γεωργαλάς 2, Ρογκαβόπουλος, Ματσάγγος 2, Καλόγηρος 3, Κάδρας 6, Σταυρακούκας 2, Τσάμης 4


Δηλώσεις
Τι δήλωσαν ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Εφήβων, Γιώργος Βλασσόπουλος, καθώς και οι Βαλάντης Κουρτίδης και Κωνσταντίνος Κάδρας μετά την ήττα με 80-55 από τη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18:

Γιώργος Βλασσόπουλος: «Έπρεπε να σταματήσουμε το ρυθμό της Γαλλίας και να βρούμε λύσεις στην επίθεση. Μπήκαμε πολύ χαλαροί κι αυτό δεν επιτρέπεται. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν με περισσότερη ενέργεια, έχουμε 16 φάουλ να διαχειριστούμε σωστά και δεν το κάναμε. Οι αντίπαλοι υπερείχαν σε αθλητικότητα και δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε γιατί ήμασταν πολύ κακοί σε άμυνα κι επίθεση. Απέναντι σε τέτοιες ομάδες χρειάζεται καλή άμυνα, σκληράδα και μπασκετική ευφυΐα. Ήταν κρίμα για τον κόσμο που ήρθε να μας βοηθήσει να μην είμαστε ανταγωνιστικοί. Αν κερδίσουμε τη Σλοβενία θα μας αλλάξει η ψυχολογία, για να πάμε με καλύτερο ηθικό στο χιαστί των 16. Είναι σημαντικό πώς διαχειρίζεσαι το επόμενο παιχνίδι. Είδαμε και σήμερα πως η Σερβία έχασε από τη Μεγάλη Βρετανία και η Κροατία έχασε με μεγάλη διαφορά από την Ολλανδία. Κοιτάμε τη συνέχεια. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι αυτό με τη Σλοβενία και πρέπει να είμαστε δυνατοί από το ξεκίνημα».

Βαλάντης Κουρτιδης: «Η Γαλλία είναι πολύ καλή ομάδα, γρήγορη και αλτική. Δεν καταφέραμε να ελέγξουμε τα ριμπάουντ, επέβαλαν το ρυθμό τους και χάσαμε. Μπήκαμε με φόβο στην αρχή, προσπαθήσαμε στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά δεν τα καταφέραμε. Κάναμε μια πολύ κακή εμφάνιση, αλλά κοιτάμε μπροστά και το ματς με τη Σλοβενία».

Κωνσταντίνος Κάδρας: «Όλα τα παιχνίδια είναι μαθήματα για μας. Απέναντι σε αθλητικές ομάδες πρέπει να παίζουμε με μυαλό, κάτι που δεν κάναμε και το πληρώσαμε στο τέλος. Κάναμε κακό ξεκίνημα και πάλι, δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι από την αρχή και βρεθήκαμε να κυνηγάμε μεγάλες διαφορές. Χρειάζεται συγκέντρωση και μυαλό για να πάρουμε τα επόμενα ματς. Τελείωσε αυτό το παιχνίδι για μας, έχουμε ένα κρίσιμο παιχνίδι με τη Σλοβενία τη Δευτέρα και μετά το πιο σημαντικό ματς, στα χιαστί».