Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Αλλαγές σε επτά κανονισμούς από την Ευρωλίγκα.


Αλλαγές σε επτά κανονισμούς της ανακοίνωσε η Ευρωλίγκα διαφοροποιώντας πλέον του παιχνίδι της και φέρνοντας το πιο κοντά στα πρότυπα του NBA, ενώ εναρμονίζεται στους κανονισμούς της FIBA.



Οι επτά αλλαγές που ανακοίνωσε η Euroleague είναι:


  •  Όταν μία ομάδα χρεώνεται με τεχνική ποινή, δεν θα έχει πλέον ως αποτέλεσμα και την αλλαγή της κατοχής της μπάλας, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Η αντίπαλη ομάδα θα εκτελεί τη βολή της τεχνικής ποινής αλλά η κατοχή θα παραμένει στην ομάδα που την είχε.

  • Οι παίκτες που θα καθυστερούν το παιχνίδι στα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα ή της παράτασης, προσπαθώντας να εμποδίσουν με αντικανονικό τρόπο μία επαναφορά, θα χρεώνονται με τεχνική ποινή.

  • Οι παίκτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να πετάξουν τη μπάλα στο ταμπλό και να την ξαναπιάσουν δίχως να την αγγίξει άλλος (συμπαίκτης ή αντίπαλος).

  • Η επαναφορά μπάλας έπειτα από αντιαθλητικό φάουλ ή περίπτωση καυγά θα γίνεται πλέον στο μπροστινό μέρος του παρκέ (μετά το κέντρο του γηπέδου), με 14 δευτερόλεπτα να απομένουν στο χρονόμετρο (24άρι).


  • Κάθε φορά που θα χρεώνεται φάουλ ή παράβαση στην ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας, το χρονόμετρο θα ανανεώνεται στα 24 δευτερόλεπτα εάν η επαναφορά γίνεται από το πίσω μέρος του γηπέδου και στα 14 αν η επαναφορά γίνεται στο μπροστινό.


  • Στα τελευταία δύο λεπτά του κανονικού αγώνα ή της παράτασης όταν οι προπονητές παίρνουν τάιμ άουτ και η ομάδα τους έχει την κατοχή της μπάλας, θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν εάν η επαναφορά θα γίνει από το πίσω μέρος του παρκέ ή το μπροστινό. Η απόφαση θα πρέπει να ανακοινωθεί μετά το τέλος του τάιμ άουτ.

  • Εάν η μπάλα κολλήσει μεταξύ της στεφάνης και του ταμπλό κατά τη διάρκεια ενός αγώνα (και όχι στην περίπτωση βολών), θα θεωρείται κατάσταση τζάμπολ, συνεπώς η κατοχή θα αλλάζει ανάλογα με το που δείχνει το βελάκι. Το χρονόμετρο θα πηγαίνει αυτομάτως στα 14 δευτερόλεπτα εάν η κατοχή ανήκει στην επιτιθέμενη ομάδα και στα 24 εάν την έχει η αμυνόμενη».