Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΣΚΑΘ κ. Δ. Ντούκου στην ενημερωτική συγκέντρωση των συνδέσμων διαιτητών Θεσσαλίας


«Αγαπητοί συνεργάτες
Εκ μέρους της Ένωσης χαιρετίζω την σημερινή συγκέντρωσή σας , εύχομαι να είναι και πιστεύω ότι θα είναι επιτυχημένη και χρήσιμη.


Ευχόμαστε να έχετε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη χρονιά με σωστές και δίκαιες αποφάσεις στους αγωνιστικούς χώρους , γιατί από εσάς εξαρτάται η ποιότητα και η επιτυχία των πρωταθλημάτων.
Πρέπει να είστε προσεχτικοί για να αποδίδεται δικαιοσύνη, να παίρνει κάθε ομάδα αυτό που δικαιούται μέσα στο γήπεδο.

Άλλωστε οι επιτυχημένες διαιτησίες είναι που θα σας δώσουν τις βαθμολογίες και το διαβατήριο για την άνοδο σας στις επόμενες κατηγορίες,  που πιστεύουμε ότι είναι ο στόχος σας και το όνειρό σας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι όσοι είμαστε στην Ένωση, στους συνδέσμους (Παράγοντες - Διαιτητές - Κριτές), οφείλουμε την ύπαρξή μας , αρα και το σεβασμό μας στους παίκτες, στους παράγοντες που λειτουργούν τα σωματεία , αλλά και στους φιλάθλους ακόμα.

Γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο το έργο σας γιατί το μπάσκετ  είναι το πιο δύσκολα διαιτητεύσιμο άθλημα και δεν είναι μόνο αυτό.

Είστε μόνοι σας στο γήπεδο κι έχετε να διαχειριστείτε , να αντιμετωπίσετε 30 μέσα στον αγωνιστικό χώρο που πιθανόν να κουβαλάνε προβλήματα από τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα τελευταία χρόνια , όπως κι εσείς, όπως όλοι μας.

Περνάμε περιόδους που η αδικία είναι φαινόμενο της καθημερινής ζωής και οι αγώνες πρέπει να είναι χαρά, γιορτή, εκτόνωση από την πίεση της καθημερινότητας κι αυτά εξαρτώνται από εσάς.

Βέβαια όλα αυτά δεν είναι δικαιολογίες , δεν είναι ελαφρυντικά για να χαρίζεστε στους μόνιμους γκρινιάρηδες, σαματατζήδες και ταραξίες των γηπέδων κάθε άλλο, μαζί τους πρέπει να είστε αυστηροί.

Έχετε ένα μεγάλο προνόμιο οι διαιτητές που απορρέει από τους κανονισμούς  που σας κάνουν  «αρχοντες των αγωνων» , να αποδίδετε δικαιοσύνη και σας δίνεται η ευκαιρία να νιώσετε τη χαρά και την υπερηφάνεια ότι εκτελέσατε αυτό το καθήκον σας.

Από τις πιο όμορφες εικόνες στο γήπεδο είναι να δέχεστε συγχαρητήρια από νικητές και ηττημένους και να υποχωρείτε με ευχές και χαμόγελα.

Για να συμβούν αυτά πρέπει (ιδιαίτερα τώρα που ορίζονται ντόπιοι διαιτητές) να ξεχνάτε ότι υπάρχουν παίκτες και παράγοντες που είναι φίλοι, συγγενείς, γείτονες , παλιοί συμπαίκτες, που πιθανόν να ζητήσουν κάποια εξυπηρέτηση. Και τι σόι γνώριμοι ή φίλοι είναι αυτοί που θέλουν να εκτίθενται οι διαιτητές για να κερδίσουν αυτοί κάτι:

Αν παραμείνετε ανεπηρέαστοι και είμαστε βέβαιοι ότι θα παραμείνετε, χωρίς δεύτερη σκέψη, τότε θα είστε οι νικητές, οι μάγκες του αγώνα και όχι τα κορόιδα.
Επίσης πρέπει να σας πούμε ότι από σας εξαρτάται η διατήρηση του οικογενειακού χαρακτήρα του Θεσσαλικού μπάσκετ.

Αν βρεθούν παράγοντες που θα σας πουν, ζητώντας χατίρια, ότι θα καθαρίσουν για να ανεβείτε τα σκαλοπάτια της διαιτησίας, θα είναι ανοησίες και μπούρδες. Μακροχρόνια κανένας δεν κερδίζει απ΄αυτα. Μοναδικά σας όπλα είναι η ικανότητα, η αμεροληψία και η παλικαριά σας μέσα στο γήπεδο. Ρωτήστε τον καθηγητή σας κ. Κορομηλά πως κατάφερε να κερδίσει τον κόσμο σε πέτρινα χρόνια και με αποζημίωση κάποιες πενταροδεκάρες.

Ξέρω ότι σας λέμε τα αυτονόητα αλλά η δουλειά μας αυτή είναι,  να τα λέμε κι όσα θέλετε κρατήστε τα.

Τέλος να σας πω ότι στην Ένωση νιώθουμε υπερήφανοι για τους διαιτητές του Θεσσαλικού χώρου, αλλά θέλουμε να αισθανόμαστε υπερήφανοι για όλους ανεξαιρέτως τους διαιτητές.

Σας ευχόμαστε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε αγωνιστική και επαγγελματική επιτυχία.»