Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Σωτήρης Γκιουλέκας: Ο νόμος της έλξης στο μπάσκετ.


Με πολύ μεράκι και αγάπη για το μπάσκετ ο Σωτήρης Γκιουλέκας τελείωσε το δεύτερό του άρθρο (σκέψεις)  ελπίζοντας  να βοηθήσει τα νέα παιδιά , τους γονείς ακόμη και τους προπονητές.



Αναλυτικά το άρθρο:
«Ο νόμος της έλξης είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο που μπορεί να εφαρμοστεί στην προπόνηση και στο μπάσκετ.

Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και στην ζωή. Πρώτα απ’ όλα τι είναι ο νόμος της έλξης; Για να το απλοποιήστε, σημαίνει ότι γίνεστε αυτό που νομίζετε. Θα μπορούσατε επίσης να πείτε ότι δημιουργείτε αυτό που σκέφτεστε.

Έτσι, αν σκεφτείτε κακά πράγματα, θα προσελκύσετε κακά πράγματα. Εάν σκεφτείτε τα θετικά πράγματα και τι θα κάνετε για να τα επιτύχετε, πιθανότητα θα ακολουθήσετε θετικά αποτελέσματα.

Θα μπορούσατε επίσης να αναφέρετε τον νόμο της έλξης σαν έναν μαγνήτη. Κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα θα επιστρέφει σε σένα.

Για να γίνει αυτό το έργο:

Πρέπει να εμπλέξετε και τα δύο μισά του εγκεφάλου σας. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να λέτε κάτι θετικό, αλλά πρέπει να το βλέπετε να συμβαίνει (οπτικοποίηση) και να αισθάνεστε ότι συμβαίνει. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκίνηση (συναίσθημα) τόσο πιο πιθανό είναι να πετύχετε κάτι.

Τώρα ας το εφαρμόσουμε στο μπάσκετ:

Ο Χρήστος κάνει ένα ελεύθερο σουτ και δεν ευστοχεί. Λέει στον εαυτό του «μην ξανασουτάρεις, δεν μπορείς να βάλεις ούτε ένα ελεύθερο σουτ». Εάν η διαδικασία σκέψης σας πάει σε κάτι τέτοιο ή αν έχετε αρνητικές σκέψεις μετά από ένα παιχνίδι, STOP NOW!

Εάν «πιπιλιζετε» τον εαυτό σας έτσι τι νομίζετε θα προσελκύσετε; Περισσότερα κακά που θα βλάψουν μόνο το παιχνίδι σας και θα σας αναγκάσει να συνεχίσετε να παίζετε κάτω από τις δυνατότητες σας. Είναι πολύ σημαντικό να αντικαταστήσουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.

Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμά του Χρήστου. Ο Χρήστος ρίχνει ένα ελεύθερο σουτ και χτυπάει μπροστά στο στεφάνι και η πρώτη σκέψη προς τον εαυτό του είναι:«Ενταξει αυτό ήταν χαμηλό σουτ πρέπει να μεγαλώσω λίγο την καμπύλη της μπάλας και να απελευθερώσω την μπάλα από υψηλότερο σημειο» «Αν θα ξαναβρεθώ μόνος μου θα το καρφώσω το σουτακι» Ο Χρήστος οραματίζεται ένα όμορφο πλάνο καθώς το κάνει αυτό.

Εάν εφαρμόσετε τον νόμο της έλξης σε αυτόν τον τρόπο σκέψης ο Χρήστος θα πετύχει περισσότερα σουτ και θα χτυπήσει την επόμενη βολή που θα του δώσει ο αμυντικός. Μάθετε από το λάθος σας και εφαρμόστε θετική σκέψη και οπτικοποίηση!

ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ….Χρησιμοποιήστε αυτό σε όλες τις πτυχές της Ζωής σας!!!

Στο σχολείο-Να ξεπεράσετε αυτήν την δοκιμασία, διαγώνισμα, εξετάσεις

Στην εργασία-Να μην πνιγώ μπροστά στο αφεντικό αλλά να του καρφώσω αυτήν την παρουσίαση

Στο σπίτι-Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σκεφτείτε:

«Ξερω ότι θα το καταφέρουμε αυτό και όχι μόνο τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα,θα είναι υπέροχα»

ΚΛΕΙΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:1) Οποιαδήποτε στιγμή, μια αρνητική σκέψη χτυπάει στο κεφάλι σας σταματήστε εντελώς τι κάνετε. Αντικαταστήστε αυτήν την αρνητική σκέψη με μια θετική.Να το αισθάνεστε όταν το κάνετε γιατί έτσι θα γνωρίζετε ότι θα συμβεί κιόλας.

2) Προετοιμασία και πρακτική, πρέπει να χρησιμοποιήσετε δράσεις που θα σας προετοιμάσουν για αυτές τις στιγμές. Να εξασκηθείτε στην παρουσίαση ξανά και ξανά έτσι ώστε να γίνει δική σας και να οπτικοποίησετε τον εαυτό σας να την καρφώνει στον πίνακα. Έχετε δουλέψει στην μηχανική και αυτοματοποίηση της κίνησης του σουτ ξανά και ξανά ώστε να αποκτήσετε εξοικείωση με την τροχιά που θα πάρει η μπάλα και να το οπτικοποίησετε.

ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!!»