Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Άνετα η Εθνική έκανε το 6/6 επικρατώντας της Εσθονίας με 56-78. Δηλώσεις μετά των αγώνα


Η Ελλάδα έκανε το 6/6 στην πρώτη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 με τη νίκη της με 78-56 επί της Εσθονίας στην Σάκου Αρένα στο Ταλίν.



Η ελληνική ομάδα μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι φτάνοντας ως το 0-8 (4’) με τους γηπεδούχους όμως να φέρνουν γρήγορα τον αγώνα στα ίσια (9-9, 7’), καταφέρνοντας και να πάρουν ένα προβάδισμα με την ελάχιστη δυνατή τιμή (13-12 στο 8’37’’ και 16-15 στο 12’). Και πάλι όμως η Ελλάδα πάτησε το γκάζι, ανέβασε ρυθμό στην άμυνα με ένα πιο ευέλικτο σχήμα (όπως και το Ισραήλ, έτσι και η Εσθονία δεν διαθέτει τους κλασικούς ψηλούς) μετέτρεψε το 18-19 (14’) σε 20-30 (16’) με το ημίχρονο να κλείνει 27-35.

Η Ελλάδα έφτασε στο +11 (29-40, 21’) με τους Εσθονούς να προσπαθούν να πλησιάσουν (45-51, 26’), αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έβρισκε τις απαντήσεις και με την έναρξη της τέταρτης περιόδου έφτασε στο 50-64 (32’40’’), πριν αγγίξει και το +17 (56-73, 37’) και το +20 (56-76, 38’), πριν το τελικό 56-78.

Η στατιστική της αναμέτρησης: http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019/european-qualifiers/game/0207/Estonia-Greece#tab=boxscore

Εσθονία-Ελλάδα ..........56-78
Διαιτητές: Ντοζάι (Κροατία), Ζουράποβιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Καλατράβα (Ισπανία)
Δεκάλεπτα: 13-15, 27-35, 48-56, 56-78
Εσθονία (Σοκ): Γιοσάαρ 2, Κίτσινγκ 5, Κότσαρ 9, Κουλαμάε 11, Ραϊέστε 14, Ντόρμπεκ 2, Λάανε 3, Νούργκερ 2, Παασόγια, Βέιντεμαν, Βένε 8
Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Αντετοκούνμπο 18, Μποχωρίδης 6, Μπουρούσης 7, Κατσίβελης 13, Μάντζαρης, Γιαννόπουλος, Γκίκας 2, Λαρεντζάκης 3, Μαργαρίτης 2, Μήτογλου 18, Σαλούστρος, Βασιλόπουλος 9

Ρεκόρ από τον Θανάση Αντετοκούνμπο
ΟΙ 18 πόντοι που σημείωσε ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι ατομικό ρεκόρ με την Εθνική Ανδρών. Το προηγούμενο ήταν οι 17 πόντοι που σημείωσε απέναντι στην Φινλανδία στο Ευρωμπάσκετ 2017.


Δηλώσεις
Ευχαριστημένοι από τη νίκη επί της Εσθονίας, αλλά και όλη την αήττητη πορεία της Εθνικής Ανδρών στην πρώτη προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 ήταν άπαντες στις τάξεις της ελληνικής ομάδας.

Θανάσης Σκουρτόπουλος (ομοσπονδιακός τεχνικός): «Ήταν μια καινούρια περιπέτεια για την Εθνική, με δυσκολίες, αλλά ό,τι δουλέψαμε βγήκε καλά και συνδυάστηκαν οι νίκες με καλό μπάσκετ. Το σκορ σήμερα ήταν πλασματικό, δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε, αλλά υπάρχουν πολλές δικαιολογίες. Η Εσθονία έκανε ανανέωση και έβαλε πολλά νέα παιδιά, έπαιξε σε υψηλό ρυθμό και με πολλή ενέργεια. Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε πιο επιθετικά και βρήκαμε κάποια εύκολα καλάθια για να ανοίξουμε τη διαφορά. Το 6/6 είναι κάτι πολύ θετικό για μια νέα ομάδα. Στη δεύτερη φάση θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο, με ξεκάθαρους ρόλους για τον καθέναν και θα πρέπει όλοι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Αυτό είναι όρος απαράβατος. Είμαστε σε επαφή με όλα τα παιδιά και είμαστε σε πολύ θετικό δρόμο και πιστεύω πως το Σεπτέμβριο θα εμφανιστούμε με ένα πολύ δυνατό ρόστερ».

Παναγιώτης Βασιλόπουλος: «Θέλαμε να περάσουμε στην επόμενη φάση με το απόλυτο και τα καταφέραμε. Δεν ήταν εύκολο αυτό που κάναμε έχοντας πολλά νέα παιδιά και προσπαθώντας να γίνουμε ομάδα μέσα σε λίγες μέρες. Όλοι είχαμε άγχος και πίεση στο ξεκίνημα της προσπάθειας, αλλά αυτό βγήκε εποικοδομητικά. Ήμασταν δεμένοι στο γήπεδο και φάνηκε τι χαρακτήρα έχουμε. Όλοι έχουμε μεγάλη αγάπη για την Εθνική μας. Είναι απίστευτο το συναίσθημα να ξαναπαίζω στην Εθνική μετά από εννιά χρόνια, με τόσα ταλαντούχα παιδιά δίπλα μου. Όλοι θα είμαστε 100% έτοιμοι για το Σεπτέμβριο και τα επόμενα παράθυρα. Όσοι θα είναι στην ομάδα θα κάνουν το καλύτερο για να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο».

Θανάσης Αντετοκούνμπο: «Η ομάδα έχει χημεία, έχουν δημιουργηθεί ρόλοι και παρότι δεν πήγαμε καλά στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο δείξαμε χαρακτήρα και κάναμε το 6/6. Θέλουμε να τα δώσουμε όλα και να διεκδικήσουν όλα τα παιδιά, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Παίζουμε για όλους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, ακόμη και για αυτούς που λείπουν. Εύχομαι να είναι και ο Γιάννης (σ.σ. Αντετοκούνμπο), αλλά και τα άλλα παιδιά που είναι στην Ευρωλίγκα μαζί μας. Αυτό είναι που θέλουμε».

Δημήτρης Κατσίβελης: «Θέλαμε να μπούμε συγκεντρωμένοι και να βοηθήσουμε την ομάδα να πάρει τη νίκη με οποιοδήποτε κόστος. Κανείς δεν σκέφτεται αν θα είναι στα τελικά ή όχι με την Εθνική στα τελικά, εφόσον προκριθούμε. Ο καθένας θέλει να δίνει το καλύτερο στην ομάδα για να πετύχει τους στόχους της. Όλοι έχουν την ίδια σκέψη και γι’ αυτό φτάσαμε στο 6/6. Κανείς δεν σκέφτεται ότι μπορεί να τραυματιστεί, όταν παίζεις με την Εθνική δεν περνά καν από το μυαλό σου να προφυλαχθείς. Στη δεύτερη φάση το έργο μας θα είναι πιο δύσκολο, αλλά πάμε με ένα αβαντάζ. Όμως δεν πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι ξεκινάμε από το μηδέν».

Χάρης Γιαννόπουλος: «Ξέραμε πως είχαμε μια δύσκολη αποστολή. Δεν ήταν εύκολο το παιχνίδι, γιατί η Εσθονία είναι επιθετική και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έπρεπε να παίξουμε με συγκέντρωση σε όλο το ματς, αυτό κάναμε και γι’ αυτό πήραμε μια εύκολη νίκη».

Τιτ Σοκ (ομοσπονδιακός τεχνικός Εσθονίας): «Αντιμετωπίσαμε μια δυνατή και ισορροπημένη ομάδα. Ξέραμε πως η Ελλάδα έχει σπουδαία ομάδα, έπαιξε καλύτερα και κέρδισε. Το γεγονός ότι τους κρατήσαμε στους 78 πόντους ήταν σίγουρα θετικό, αλλά ήμασταν πολύ άστοχοι και μείναμε χαμηλά στην επίθεση».

Σάντερ Ραϊέστε (παίκτης Εσθονίας): «Ήταν μια καλή εμπειρία για μας. Είμαστε μια νεανική ομάδα και δεν είχαμε πολλά παιχνίδια ή προπονήσεις μεταξύ μας».