Α1 ΕΣΚΑΘ (2022-23)

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Κωσταντίνος Κρίτσαλος : «Στόχος μας η ανάπτυξη των ακαδημιών και όχι ο πρωταθλητισμός»


Το όνομα Κωσταντίνος Κρίτσαλος έχει ταυτιστεί στο νησί της Σκιάθου με το Μπάσκετ, με καλές και κακές στιγμές, με στιγμές χαλαρές και έντασης. Ο αγαπημένος coach βρίσκεται στο τιμόνι του Γυμναστικού Συλλόγου από το 2006 και έχει δει να γίνεται το όνειρό του πραγματικότητα, ένα όνειρο που δεν είχε να κάνει με το πρόσωπό  του ή την αγωνιστική του ικανότητα αλλά με το σύνολο της αθλούμενης νεολαίας του νησιού, το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ.


Με αφορμή την έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν έδωσε συνέντευξη  στο Νίκο Τζούμα συζητήσε γενικότερα για τον αθλητισμό στο νησί και ειδικότερα για το Μπάσκετ στη συνέντευξη που ακολουθεί:

1) Μία νέα χρόνια για το τμήμα μπάσκετ του Γ.Σ Σκιάθου ξεκινάει και θα θέλαμε coach να σε ρωτήσουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα ανδρών

Όπως όλοι γνωρίζετε, το τέλος της τουριστικής σαιζόν στο νησί, είναι περίπου στα τέλη Οκτωβρίου. Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι παίχτες της ανδρικής μας ομάδας, δουλεύουν μέχρι τότε. Θα ξεκινήσουν να κάνουν προπόνηση με την έναρξη των αγωνιστικών μας υποχρεώσεων, οι οποίες για φέτος ορίστηκαν στις 21 Οκτώβρη. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε, κανονική προετοιμασία δεν μπορούμε να κάνουμε. Γι΄αυτό το λόγο προωθούνται κι αρκετά παιδιά από το παιδικό τμήμα, ώστε να γίνεται μια στοιχειώδης προπόνηση.



2)  Πόσο δύσκολο είναι για ένα νησί όπως η Σκιάθος να μπορεί να δέσει μια ομάδα και να κάνει πρωταθλητισμό, έχει τη δυνατότητα αυτή, της υποδομής αλλά και την οικονομική ;

Η δυνατότητα για πρωταθλητισμό θα υπάρξει μόνο αν βρεθεί ένας μεγάλος επενδυτής ο οποίος θα μπορεί να βάζει κάθε χρόνο 50.000 ευρώ! Εκτός του ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικό δύσκολο, τακτική του συλλόγου μας είναι να δίνουμε βάση στην ανάπτυξη των ακαδημιών, έχοντας ως απώτερο σκοπό της στελέχωση της ανδρικής ομάδας με παίχτες που προέρχονται από τα «σπλάχνα» της ομάδας και γιατί όχι, αν μπορέσει κάποιο παιδί να πάρει μεταγραφή για κάποιο μεγάλο σύλλογο.

3) Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στα τμήματα υποδομής, πόσα είναι αυτά και πείτε μας αν είστε αισιόδοξος για την πορεία τους

Μιας και μιλάμε για ακαδημίες, αυτή τη στιγμή αριθμούμε επτά τμήματα 1) pro–junior ( Α΄ και Β΄ Δημοτικού μεικτό ), 2) junior ( Γ΄ και  Δ ΄ Δημοτικού μεικτό ), 3) pro–mini ( Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού μεικτό ), 4) παμπαίδες  ( Α΄ και  Β΄ Γυμνασίου αγόρια ), 5 παιδικό ( Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου αγόρια ), 6) κορασίδες ( Α΄ Γυμνασίου έως και Α΄ Λυκείου κορίτσια και 7) ανδρικό.

Αν σκεφτείτε ότι ξεκινήσαμε τις ακαδημίες το 2010 έχοντας έντεκα παιδιά και εν έτη 2017 έχουμε ξεπεράσει τα εκατό, χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιο ηλικιακό κενό από Α΄ Δημοτικού μέχρι και Α΄ Λυκείου, τότε μόνο με αισιοδοξία μπορεί να με γεμίζει αυτή η πορεία για το μέλλον.

 4) Μια πολύ σημαντική προσπάθεια του Συλλόγου ειναι αυτή των κορασίσων Μπάσκετ. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί ;

Στην πρώτη μας συμμετοχή στο πρωτάθλημα πέρυσι με τις κορασίδες καταφέραμε και κατακτήσαμε την τρίτη θέση. Είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κορίτσια έπαιζαν για πρώτη φορά στη ζωή τους επίσημα παιχνίδια. Φέτος, μετά από συζητήσεις με τις παίχτριές μου, ανεβάσαμε ακόμη ψηλότερα τον πήχη και βάλαμε στόχο την κορυφή. Είναι μία πολύ καλή φουρνιά κοριτσιών, έχοντας ήδη τρείς κλήσεις αθλητριών μας στη μεικτή Μαγνησίας (Κόλλια Χριστίνα, Χαλκιά Ευμορφία και Βλασσοπούλου Γεωργία ). Μακάρι να είμαστε υγιείς και να φέρουμε εις πέρας το στόχο που έχουμε θέσει.

5) Κατανοούμε την ανάγκη για άθληση στο νησί της Σκιάθου αλλά σίγουρα οι μετακινήσεις που είναι συχνές «τρώνε» αρκετά χρήματα από τα ταμεία του Συλλόγου, πως καταφέρνετε και στηρίζεται αυτή την προσπάθεια ;

Οι μετακινήσεις είναι το μεγαλύτερο οικονομικό εμπόδιο στο σύλλογό μας. Ειδικά για τη φετινή χρονιά που έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας τρία αγωνιστικά τμήματα (παιδικό, ανδρικό και κορασίδες) το μπάτζετ μας είναι εφάμιλλο ομάδας που αγωνίζεται σε εθνική κατηγορία.

Έτσι λοιπόν κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να εξασφαλίσουμε τα χρήματα ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να παίρνουν μέρος σε πρωταθλήματα. Λαχειοφόρες αγορές, πάρτυ, συμμετοχή στο χριστουγεννιάτικο bazaar, είναι  μερικές από τις εκδηλώσεις που συμμετέχουμε. Αυτές βέβαια απαιτούν και θυσίες από τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο, καθώς και από τις οικογένειες των μελών του Δ.Σ. του συλλόγου, με μπροστάρη τον πρόεδρό μας, Σκούρα Απόστολο. Όλοι αυτοί είναι για μένα οι «ακούραστοι εργάτες του μπάσκετ».

 6) Είστε ευχαριστημένος από την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας του Δήμου ή των επιχειρηματιών ;

Είμαι εν μέρει ικανοποιημένος. Θα μπορούσαν όλοι να βοηθήσουν ακόμη παραπάνω, ειδικά οι επιχειρηματίες. Αρκετοί δίνουν βοήθεια αμέσως, αλλά υπάρχουν κι ορισμένοι οι οποίοι είτε μας κλείνουν την πόρτα, είτε μας διώχνουν (κυρίως αυτοί που δεν είναι ντόπιοι). Θα πρέπει όλοι στο νησί να καταλάβουν ότι το έργο μας δεν είναι μόνο η άθληση. Υπάρχει και κοινωνικό και πολιτιστικό όφελος , τόσο για τα παιδιά, όσο και για το ίδιο το νησί. Εάν λοιπόν ανοίξουμε λίγο τα μυαλά μας, τότε σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να μιλάμε για μίας από τις ακαδημίες – πρότυπο σε όλους τους τομείς πανελλαδικώς.


Πηγή:http://skiathoslife.gr